2020. augusztus 6.,
csütörtök, Berta, Bettina napja

Deutsch: A magyar kérdés EP-tárgyalásának oka a választási kampány

MTI, Hír TV

2019. január 30., szerda 19:41, frissítve: szerda 21:27

A választási kampány miatt vette újból napirendre az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a magyar kérdést – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes képviselő a vitában.

A Magyarországról szóló vita nagyjából este fél nyolckor ért véget, amelyen csekély volt az érdeklődést: a 751 főnyi európai parlamenti képviselők közül csupán két tucatnyian követték végig azt – számolt be kollégánk a helyszínről.

A vitát Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke nyitotta meg, aki azt mondta, „sajnálja, hogy az Európai Parlament még nem kapott lehetőséget, arra, hogy a tanácsban bemutassa a magyar helyzetet”. Ezt követően fenyegetőzött is a politikus.

Deutsch Tamás válaszában ürügynek nevezte a vitanapot, és feltette azt a kérdést: miért indítottak támadást a magyar emberek ellen? Deutsch kiemelte: az EP-képviselők indulata Magyarországgal szemben abban gyökerezik, hogy van egy, az európai emberek életét évtizedekre meghatározó sorskérdés, amelyben a magyarok elsöprő többsége párthovatartozástól függetlenül egészen mást akar, és ez a bevándorlás ügye.

Ezt követően a vitát kezdeményező zöldpárti Judith Sargentini kapott szót, aki felszólalásában a Magyarország elleni eljárás minél hamarabbi megkezdését sürgette. Kifogásolta többek között a CEU „elköltözését”, és azt mondta, a magyar embereknek minden okuk megvan arra, hogy utcára menjenek.

Az MSZP-s Szanyi Tibor pedig kijelentette, hogy a kormány „a szovjet blokk legvidámabb barakkját Európa új siralomházává alakította”. A Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek azt hangsúlyozta, „szeptember óta Magyarországon fénysebességgel romlott a helyzet”.

A DK-s Niedermüller Péter szerint hazánknak nincs helye az Európai Unióban, ezért „Orbánt ki kell dobni” – fogalmazott. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője ezt a kijelentést nevetségesnek nevezte, és ellenzéki performanszként titulálta a mostani vitát. „Minden elhangzott vád nevetséges, ha egyenlő mérce lenne az unióban, akkor ilyen alapon sok tagállam ellen lehetne eljárást indítani” – emelte ki.

Morvai Krisztina Judith Sargentinit vonta kérdőre, hogy miért nem Emmanuel Marcon ellen folytatják a vitát, miután a francia elnök ellen rengetegen tüntetnek Franciaország-szerte hosszú idő óta. A párizsi helyzetet a 2006-os magyar szemkilövetésekhez hasonlította.

Timmermans válaszában azt mondta, nem Magyarországot támadják, hanem egy elszámoltatásról van szó. „Senki sem kényszerítette Magyarországot, hogy az Európai Unió tagja legyen” – fogalmazott.