2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Deutsch: A magyar kérdés EP-tárgyalásának oka a választási kampány

A választási kampány miatt vette újból napirendre az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a magyar kérdést – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes képviselő a vitában.

  • Deutsch: A magyar kérdés EP-tárgyalásának oka a választási kampány

A Magyarországról szóló vita nagyjából este fél nyolckor ért véget, amelyen csekély volt az érdeklődést: a 751 főnyi európai parlamenti képviselők közül csupán két tucatnyian követték végig azt – számolt be kollégánk a helyszínről.

A vitát Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke nyitotta meg, aki azt mondta, „sajnálja, hogy az Európai Parlament még nem kapott lehetőséget, arra, hogy a tanácsban bemutassa a magyar helyzetet”. Ezt követően fenyegetőzött is a politikus.

Deutsch Tamás válaszában ürügynek nevezte a vitanapot, és feltette azt a kérdést: miért indítottak támadást a magyar emberek ellen? Deutsch kiemelte: az EP-képviselők indulata Magyarországgal szemben abban gyökerezik, hogy van egy, az európai emberek életét évtizedekre meghatározó sorskérdés, amelyben a magyarok elsöprő többsége párthovatartozástól függetlenül egészen mást akar, és ez a bevándorlás ügye.

Ezt követően a vitát kezdeményező zöldpárti Judith Sargentini kapott szót, aki felszólalásában a Magyarország elleni eljárás minél hamarabbi megkezdését sürgette. Kifogásolta többek között a CEU „elköltözését”, és azt mondta, a magyar embereknek minden okuk megvan arra, hogy utcára menjenek.

Az MSZP-s Szanyi Tibor pedig kijelentette, hogy a kormány „a szovjet blokk legvidámabb barakkját Európa új siralomházává alakította”. A Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek azt hangsúlyozta, „szeptember óta Magyarországon fénysebességgel romlott a helyzet”.

A DK-s Niedermüller Péter szerint hazánknak nincs helye az Európai Unióban, ezért „Orbánt ki kell dobni” – fogalmazott. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője ezt a kijelentést nevetségesnek nevezte, és ellenzéki performanszként titulálta a mostani vitát. „Minden elhangzott vád nevetséges, ha egyenlő mérce lenne az unióban, akkor ilyen alapon sok tagállam ellen lehetne eljárást indítani” – emelte ki.

Morvai Krisztina Judith Sargentinit vonta kérdőre, hogy miért nem Emmanuel Marcon ellen folytatják a vitát, miután a francia elnök ellen rengetegen tüntetnek Franciaország-szerte hosszú idő óta. A párizsi helyzetet a 2006-os magyar szemkilövetésekhez hasonlította.

Timmermans válaszában azt mondta, nem Magyarországot támadják, hanem egy elszámoltatásról van szó. „Senki sem kényszerítette Magyarországot, hogy az Európai Unió tagja legyen” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!