2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Demeter Mártát kizárták a honvédelmi bizottságból

124 igen, 25 nem szavazattal felmentette Demeter Mártát honvédelmi és rendészeti bizottsági tagsága alól az Országgyűlés. Az LMP társelnöke megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, ezért kezdeményezte a testületből menesztését a házelnök.

  • Demeter Mártát kizárták a honvédelmi bizottságból

Felmentette a parlament Demeter Mártát, az LMP társelnökét a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából. Azért születtek ellenző szavaztok, mert az LMP és a Jobbik a kivonulásukat követően erre a szavazásra visszatért az ülésterembe.

 

Az LMP társelnöke korábban egy iratbetekintésre hivatkozva azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy lányát a honvédség repülőgépével utaztatta. Azonban hamar kiderült, hogy összekeverte a miniszterelnök lányát a Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán vezetéknevű százados Flóra nevű gyermekével. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés miatt rendelt el nyomozást. 

 

A gyanú szerint az LMP társelnöke harminc évre titkosított, nem nyilvános, érzékeny katonai adatokat tett közzé. Demeter Márta ügyét eredetileg egy hete a házbizottság rendkívüli ülésén tárgyalták volna, de akkor azon az ellenzéki képviselők nem jelentek meg. Az LMP társelnöke megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon ezért kezdeményezte a testületből menesztését a házelnök.

„Én azt gondolom, hogy Demeter Márta nem hibázott.”

 

Az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta: bár elfogadhatatlan az ügy, ő személy szerint számított a döntésre. „Egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a döntés megalapozottsága az nem létezik, és azt gondolom, hogy ez egy újabb lépés abba az irányba, ami eltávolítja Magyarországot a demokratikus intézmények jól működésétől” – fogalmazott Csárdi Antal.

A Fidesz frakciószóvivője felhívta a figyelmet arra: Demeter Márta olyan adatot hozott nyilvánosságra, amit nem tehetett volna meg. „Ő egy átvilágított képviselő. Ő hozzáfér ilyen adatokhoz. Én magam a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke vagyok, tudom miről van szó. Sok olyan iratot olvasunk, olvasok én is, amiből megtudunk olyan dolgokat, amit a nyilvánosság elé nem tárhatunk, mert nemzetbiztonsági érdekből nem lehet megtenni. Ő ezt a saját kicsinyes politikai haszonszerzése céljából megtette” – hívta fel a figyelmet Halász János.

A frakciószóvivő hozzátette: az LMP-s politikus megszegte az esküjét, amikor ezeket a bizalmas információkat elárulta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!