2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Demeter Mártát kizárták a honvédelmi bizottságból

Hír TV

2019. február 18., hétfő 16:53, frissítve: hétfő 22:22

124 igen, 25 nem szavazattal felmentette Demeter Mártát honvédelmi és rendészeti bizottsági tagsága alól az Országgyűlés. Az LMP társelnöke megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, ezért kezdeményezte a testületből menesztését a házelnök.

Felmentette a parlament Demeter Mártát, az LMP társelnökét a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából. Azért születtek ellenző szavaztok, mert az LMP és a Jobbik a kivonulásukat követően erre a szavazásra visszatért az ülésterembe.

 

Az LMP társelnöke korábban egy iratbetekintésre hivatkozva azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy lányát a honvédség repülőgépével utaztatta. Azonban hamar kiderült, hogy összekeverte a miniszterelnök lányát a Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán vezetéknevű százados Flóra nevű gyermekével. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés miatt rendelt el nyomozást. 

 

A gyanú szerint az LMP társelnöke harminc évre titkosított, nem nyilvános, érzékeny katonai adatokat tett közzé. Demeter Márta ügyét eredetileg egy hete a házbizottság rendkívüli ülésén tárgyalták volna, de akkor azon az ellenzéki képviselők nem jelentek meg. Az LMP társelnöke megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon ezért kezdeményezte a testületből menesztését a házelnök.

„Én azt gondolom, hogy Demeter Márta nem hibázott.”

 

Az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta: bár elfogadhatatlan az ügy, ő személy szerint számított a döntésre. „Egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a döntés megalapozottsága az nem létezik, és azt gondolom, hogy ez egy újabb lépés abba az irányba, ami eltávolítja Magyarországot a demokratikus intézmények jól működésétől” – fogalmazott Csárdi Antal.

A Fidesz frakciószóvivője felhívta a figyelmet arra: Demeter Márta olyan adatot hozott nyilvánosságra, amit nem tehetett volna meg. „Ő egy átvilágított képviselő. Ő hozzáfér ilyen adatokhoz. Én magam a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke vagyok, tudom miről van szó. Sok olyan iratot olvasunk, olvasok én is, amiből megtudunk olyan dolgokat, amit a nyilvánosság elé nem tárhatunk, mert nemzetbiztonsági érdekből nem lehet megtenni. Ő ezt a saját kicsinyes politikai haszonszerzése céljából megtette” – hívta fel a figyelmet Halász János.

A frakciószóvivő hozzátette: az LMP-s politikus megszegte az esküjét, amikor ezeket a bizalmas információkat elárulta.