2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Belföld

David Pressman: Magyarország hosszú ideje a ,,legelszigeteltebb és legmagányosabb'' a nemzetközi közösségben

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Financial Timesnak adott interjújában a diplomáciában szinte példátlanul kritikusan, számos bírálatot megfogalmazva nyilatkozott a magyar kormányról.

  • David Pressman: Magyarország hosszú ideje a ,,legelszigeteltebb és legmagányosabb'' a nemzetközi közösségben

Többek között azzal vádolta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy „képzeletbeli külpolitikát” folytat, amely a Kreml érdekeit szolgálja és aláássa a NATO-szövetség egységét. Pressman bírálta Orbán nemzetközi ügyekhez való hozzáállását, és úgy jellemezte, hogy az „elképzelt megszállókon” és egy „fantáziált hungarofóbián” alapul, amely szerinte Orbán belpolitikai programját szolgálja, de végső soron csak kitaláció - írta meg a portfolio.hu.

Orbán aktív részvétele az amerikai választási kampányban, beleértve Donald Trump nyílt támogatását és Joe Biden elnök lemondásra való felszólítását, éles kritizálat David Pressman. Az amerikai nagykövet csalódottságának adott hangot, kijelentve, hogy „ilyen lépéseket nem várnának a szövetségeseinktől”.

Pressman megjegyzéseiből nyilvánvalóvá vált a NATO és az EU tagállamok kormányain belüli csalódottság Orbán azon törekvéseivel kapcsolatban, hogy megakadályozza az Ukrajnának nyújtott uniós támogatásokat és késleltesse Svédország NATO-tagságának ratifikálását. Miután Törökország csütörtökön hivatalosan támogatja a svéd csatlakozást, Magyarország marad az utolsó akadályozója a ratifikálásnak.

A budapesti amerikai nagykövet kiemelte, hogy Orbán Viktor átpolitizálta a kétoldalú kapcsolatait a nemzetközi közösségben, ami miatt Magyarország hosszú ideje a „legelszigeteltebb és legmagányosabb”. Az amerikai megbízott hangsúlyozta, hogy Magyarország politikai döntései – például Ukrajna uniós csatlakozásának megkérdőjelezése és az Ukrajna pénzügyi támogatását akadályozó uniós vétózások – Putyin számára hasznosak, a NATO és az EU egységének pedig ártanak.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatja. 

portfolio.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!