2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Dániel nem fizet, inkább börtönbe vonul

Az elsőfokú ítéletet súlyosbítva jogerősen 200 ezer forint pénzbírságra ítélte a Kaposvári Törvényszék Dániel Péter ügyvédet. A vádlott a Somogy megyei Kerekiben piros festékkel leöntötte Horthy Miklós szobrát. Dániel első fokon megrovást kapott.

Dániel Péter még májusban öntötte le Kerekiben piros festékkel Horthy Miklós szobrát. Tettéről fényképet is készített, amelyet feltett az internetre. A Siófoki Városi Bíróság első fokon rongálás vétségében mondta ki bűnösnek, de csak megrovásban részesítette, és 100 ezer forintos pénzbírságra kötelezte. Ráadásul a siófoki bíró társadalmilag hasznos figyelemfelhívásnak minősítette a szoborrongálást.

A vádlott a másodfokú tárgyaláson már nem jelent meg. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. „A bíróság által alkalmazott intézkedés álláspontom szerint azonban eltúlzottan enyhe, nem áll arányban a bűncselekmény tárgyi súlyával és a bűnösségi körülményekkel. A rongálás vétsége egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A vádlott által okozott kár mértéke meghaladja a százezer forintot” – fogalmazott Szalai László, a Somogy Megyei Főügyészség ügyésze.

A Kaposvári Törvényszék egyetértett az ügyészséggel, és 200 ezer forint pénzbírságra ítélte Dánielt. „Ha az elkövető abban a téves feltevésben cselekszik, hogy a cselekmény nem veszélyes a társadalomra, és erre a feltevésre alapos oka van, akkor nem büntethető. Ugyanakkor a rendelkezésre álló adatok alapján is egyértelmű, hogy a vádlott tudta, hogy a cselekménye jogilag tilalmazott” – szögezte le a Kaposvári Törvényszék tanácsvezető bírója, Andorné Ajkay Beáta.

A korábban a Gyurcsány-pártot, mostanában pedig a Bajnai-féle mozgalmat támogató ügyvéd az ítélet kihirdetését követően a távirati irodának azt mondta: nem fizeti ki a pénzbírságot, hanem kérni fogja az összegnek megfelelő 80 nap időtartamú fogházbüntetésre való átváltását. Dániel Péter korábban azt is nyilatkozta, hogy az őt ért támadások miatt hamarosan kivándorol Izraelbe.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!