2021. 10. 19. Kedd Nándor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Belföld

Cukorkákból és ingatlanokból szedte össze tízmilliárdjait Futó Péter

Közel 100 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik napjainkban Futó Péter. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének a vezetője korábban az édességiparban mozgott, a Kádár-korszak végén indult be az üzlet. Ezt követően ment át az ingatlanpiacra, és ekkor vált milliárdossá. Futó korábban nagyon jó kapcsolatot ápolt egy volt SZDSZ-es miniszterrel, cégtársak is voltak. A vörösbárókat bemutató sorozatunk következő részét olvashatják.

Futó Péter az ELTE TTK matematikus szakán végzett, a matematikai tudományok kandidátusa. Első munkahelye az Építéstudományi Intézet (ÉTI), ahol 15 évig dolgozott. Az 1990-es évek elején megalapította a Fundy édesipari vállalkozást, amelyet 1999-ben eladott egy holland társaságnak. Fiával, Gáborral 2001-ben indította el a Futureal ingatlanfejlesztő cégcsoportot, amelynek ma is társtulajdonosa.Jelenlegi becsült vagyona 97,1 milliárd forint.A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke 2008 óta. De nézzük részletesen, hogyan alakult az egyik ismert vörösbáró élete. 

A Kádár-rendszer alkonyán indult meg a nagy ugrás

A fellelhető források alapján írjuk: matematikusként, az ÉTI-ben helyezkedett el 1969-ben. Az ÉTI-ben matematikusként ugyan nem foglalkozott ingatlanfejlesztéssel, a házgyári elemek logisztikai számításaival viszont igen. A tudományos munkát sem hanyagolta, doktori disszertációja elfogadása után 1979-ben matematikából megkapta a kandidátusi fokozatot. Futó Péter mégsem szerzett hírnevet matematikusként, mert 1984-ben, édesapja halála után döntést kellett hoznia: marad tudományos kutató az ÉTI-ben, vagy kiváltja a kisipart és továbbviszi a családi cukorkaüzemet. Végül a 30-40 négyzetméteren termelő cukorka kisüzemet választotta, amellyel már a nyolcvanas évek közepén többet lehetett keresni, mint a jól fizető ÉTI-ben.

A nyolcvanas évek második felében a Futó Péter által vezetett cukorka üzem egyre jobban ment.

Felfutott az export is, először az osztrák piacra sikerült bekerülni a csavart cukorkával, s aki exportált, annak sok mindent megengedtek a Kádár-rendszer végén, így már vagy fél tucat dolgozót foglalkoztatott a cukorka üzem. „A külkereskedelem fortélyait, így az akkreditív megbízással járó ismereteket is megtanultam, az utóbbit Erdélyi Zsigmond Gábortól, a Magyar Külkereskedelmi Bank későbbi vezérigazgatójától” – mondta Futó Péter.

Jól látszik tehát, hogy Futó jó viszonyt ápolt a Kádár-rendszer vezetőivel, és enyhén szólva a rendszerváltás után sem szorult partvonalon kívülre baloldali kapcsolatai segítségével.

 
Futó Péter Gyurcsány Ferenccel is egyeztetett a 2010 előtti években FORRÁS: NOL.HU
 

 

A nyereséges tevékenység nagyobb befektetéseket is lehetővé tett, a rendszerváltás előestéjén először a Fundy céget alapította meg, majd 1995-ben (a berendezésekkel együtt) készpénzért vásárolta vissza édesapja édesipari üzemét.Az ötszáz főt foglalkoztató édesipari Fundy cég forgalma tíz év alatt a kétszázszorosára nőtt, a profit elérte az egymilliárd forintot.

Az első ingatlanbefektetés: a FolkArt megvásárlása

A Fundy jelentős készpénztermelő képessége lehetővé tette Futó Péter számára, hogy 1992-93-ban felvásárolja a népművészeti profillal és hatvan ingatlannal (pontosabban bérleti joggal) rendelkező FolkArt Rt. (korábbi nevén Népművészeti Vállalat) több száz kézben lévő részvényeit. Mivel a megvásárolt cég alig termelt nyereséget, Futó úgy döntött, hogy megvásárolja az ingatlanokat (húszat sikerült), illetve ahol erre nem volt lehetőség, ott eladta a bérleti jogot.Majd a boltokat bérbe adta azoknak a dolgozóknak, akik azokat üzemeltették, vagy azokon a helyeken, ahol erre a munkatársak nem vállalkoztak, más bérlőknek hirdette meg.

Így lett vezető ingatlanfejlesztő

Miután 1999-ben Futó Péter egy holland társaságnak eladta a Fundyt, tehát jelentős készpénzzel rendelkezett, így a korábban vázolt gondolat (azaz lokális multinacionális méretű céget kell létrehozni) jegyében hozzálátott az ingatlanfejlesztéshez. „Levadásztam egy kiváló szakembert, a közgazdász Földi Tibort – aki azóta is vezeti a Futureal lakóingatlan fejlesztéssel foglalkozó leányvállalatát a Cordiat –, s vele elkezdtük a budai hegyek lábánál fekvő telken az ingatlanfejlesztést. Ez volt a La Siesta 1 lakópark. Ketten felépítettünk, majd eladtunk 86 lakást, pontosabban menedzseltük. Még szó sem volt fővállalkozásról, vagy valami hasonlóról, a vállalkozás La Siesta ingatlanfejlesztési projekt néven futott (a beruházás értéke 10 millió euró volt)” – mondta korábban Futó. Ezek a projektek amolyan kezdeti, kísérleti lépésnek voltak tekinthetők, hiszen a Futureal ma már évente csak Budapesten több mint ezer lakást épít, illetve ad el.

2009-ben a baloldal által okozott gazdasági válság mélypontján Futó Péter sürgette a strukturális reformokat, és hosszútávon fenntartható finanszírozási rendszerek kiépítését. "Erősíteni kell az innovációt, át kell alakítani az egészségügy és az oktatás rendszerét, egyszerűsíteni és átláthatóbbá kell tenni az adórendszert, ésemelni kell a nyugdíjkorhatárt."

A Futó Péter és a baloldal kapcsolatát jól mutatja, hogy Kákosy Csaba, az SZDSZ egykori gazdasági miniszterének egykori társaságában, az Omega 99 Ingatlanforgalmazó Kft.-ben társként volt jelen. Futó a Gyurcsány-kormány alatt többször is egyeztetett a bukott baloldali kormányfővel, közös sajtótájékoztatót is tartottak akkor.Az elmúlt évek során több irodaházat adtak át Budapesten és vidéken, továbbá napjainkban is több helyen építkeznek. Az ingatlancélú pénzügyi befektetések közül említésre méltó a bukaresti ParkLake Plaza, valamint az egyesült államokbeli Southfield Town Center is. A pár fős vállalkozásból az elmúlt 17 évben nemzetközi vállalatcsoporttá alakult.

Origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Füstös szobákban zajlik az egyezkedés Gyurcsány és Márki-Zay között

Gyakorlatilag titokban, a sajtó előzetes tájékoztatása nélkül találkozott Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter – derült ki a DK-elnök Facebook-bejegyzéséből. 2021. október 19.

Létrejött a Szövetség a Közjóért szervezet

Szánthó Miklós elmondta az újonnan megalakult szervezet célja, hogy a szuverén államok által irányított Európát képviselje. 2021. október 19.

Itthon kedvezőbb a járványügyi helyzet, mint a környező országokban

Jelenleg 999 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 144-en vannak lélegeztetőgépen. 2021. október 19.

Legfrisebb híreink

Szükség van a nemzeti szuverenitást védő álláspontok megerősítésére

A pénzügyi zsarolás sem megengedett, ahogy a kényszerítés, zsarolás sem, a demokrácia így nem működik - jelentette ki Mateusz Morawieczki a lengyel jogállamiságról tartott európai parlamenti plenáris ülésen. Halkó Petrát, a Századvég nemzetközi elemzőjét kérdeztük. Közlése szerint a kettős mérce egy létező jelenség az Európai Unióban.

Szakács László: Mi tematizáljuk most a közbeszédet

Véget ért az ellenzéki előválasztás. Gyurcsány Ferenc szerint a Demokratikus Koalíció lett az előválasztás győztese. Ki fog irányítani, ki fogja kimondani a döntő szót? Vendégünk Szakács László, az MSZP-frakció országgyűlési képviselője volt.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!