2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Csúszik a Bubi átadása - csaknem 200 milliót követel a BKK

Csaknem 200 millió forintos kötbért követel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a fővárosi közbringarendszer kivitelezőjétől. A Bubi átadása továbbra is csúszik. A próbaüzem alatt újabb hibák derültek ki.

Több mint kétezer önkéntes tesztelte a nyilvános próbaüzemben a Bubit, a fővárosi közösségi kerékpárrendszert. Budapest belvárosában, a nagykörúton belül és annak néhány száz méteres körzetében, 76 gyűjtőállomást alakítottak ki. Ezekben a biciklik rögzítésére szolgáló dokkolók vannak, továbbá az a terminál, amivel a kerékpárok bérbe vehetők. Budapesten 1100 élénkzöld színű biciklit helyeznek forgalomba.

A közbringarendszer átadása hónapok óta csúszik. Eredetileg áprilisra kellett volna elkészülnie, majd júliusra halasztották. A próbaüzem alatt is voltak technikai problémák, ezért egyelőre nem tudni, hogy mikor helyezhetik üzembe. A csúszás miatt kötbért követel a kivitelezőtől a rendszert megrendelő Budapesti Közlekedési Központ. „Egymilliárd forint körüli a teljes kivitelezési összeg, és ennek 20 százaléka a kötbér maximuma, tehát egy 200 millió forint körüli összegről van szó, amit már kiszabtunk kötbérként, és ez most már mindenképp a városhoz visszafolyt. Ezen túlmenő szankció a szerződésbontás lehet, legvégső esetben – természetesen – ezt is megfontoljuk, de mi alapvetően egy működő rendszert szeretnénk és nem szerződést bontani” – mondta Somodi László, a BKK vezérigazgató-helyettese.


A közösségi kerékpárokat alkalmi és regisztrált ügyfelek is használhatják majd. A személyre szóló Bubi-kártyát a jármű hátulján lévő érzékelőhöz kell érinteni, ezután a dokkolóból kivehető a bicikli. Az alkalmi ügyfelek pedig a terminálnál bankkártyával fizethetnek majd. A felhasználóknak jegyet vagy bérletet kell vásárolniuk. Ezekkel az első félórában ingyen használható a kétkerekű, utána az idő arányában emelkedik a díj. A napijegy 500 forintba kerül, a féléves bérlet 12 500-ba, az éves pedig majdnem 19 ezer forintba, de az induláskor ezekből a díjakból kedvezményt adnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Lesz következménye a francia elnök háborús retorikájának az európaiak biztonságára?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!