2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Csökkenti a kulturális kiadásokat Szentendre ellenzéki vezetése

Hír TV

2020. március 5., csütörtök 21:56

A jövőben nem támogatja a település egyik kiemelkedő kulturális intézményét Szentendre ellenzéki vezetésű önkormányzata, mivel állításuk szerint nincs elegendő forrásuk a fenntartására. A város polgármestere szerint túl nagy teher Szentendrének a Ferenczy Múzeumi Centrum üzemeltetése. Az intézmény igazgatója szerint az ellenzéki vezetésnek nem prioritás a kultúra ápolása.

Szentendre önkormányzata még 2012-ben kötött egy szerződést a magyar állammal, amelyben vállalta, hogy üzemelteti a Ferenczy Média Centrumot. Az új ellenzéki városvezetés, bár az együttműködés 8 éve fenn áll, most úgy döntött, hogy nem kívánja tovább finanszírozni az intézmény fenntartását.

Szentendre polgármestere szerint nem elvárható a várostól, hogy ennyi pénzt fordítsanak a költségvetésből a múzeumok fenntartására. Fülöp Zsolt szerint, ha több állami támogatást kapnának, akkor tudnák működtetni az intézményeket, ellenkező esetben nem gazdálkodják ki a Ferenczy Média Centrum üzemeltetéséhez szükséges összeget.

A múzeum igazgatója szerint a mostani ellenzéki és a korábbi kormánypárti városvezetés közötti különbség az, hogy az előző önkormányzat számára fontosak voltak Szentendre kulturális értékei. Gulyás Gábor híradónknak azt mondta bízik benne, hogy sikerül megoldást találni a helyzet megoldására és folytathatják a megkezdett munkát az intézmény 110 dolgozójával egyetemben.

Szentendrén mintegy kétszáz művész él és alkot, a képzőművészet a városban több évszázados múltra tekint vissza, az alkotók munkájáért pedig a világ minden tájáról érkeznek a Pest megyei kisvárosba.

Hír TV