2019. november 15.,
péntek, Albert, Lipót napja

Csökken az Európai Unióból érkező bevándorlók száma Nagy-Britanniában

Hír TV

2019. március 2., szombat 16:00, frissítve: szombat 20:12

Csökken az Európai Unióból érkező bevándorlók száma Nagy-Britanniában, de a volt gyarmatterületekről és a harmadik világ országaiból érkezők száma jelentősen növekszik - közölte Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense a köztévén.

A szakértő azt mondta, ez intő jel a brit kormánynak, ugyanis a nem EU-ból érkezőknél szabad kezük van, mégsem sikerül korlátoznia a bevándorlást.

A Brexit okozta bizonytalanság miatt elvándorolt a szakképzett munkaerő több területről is, ezeket a briteknek újra vonzóvá kell tenniük - vélekedett, hozzátéve: a Brexit miatt nem jut ideje a brit parlamentnek a bevándorlási törvényről szóló döntésekre.

Gálik Zoltán kitért arra is: ha a márciusra kiírt szavazáson úgy döntenek, hogy nem lépnek ki az EU-ból megállapodás nélkül, akkor a halasztásról is szavazhatnak.

Halasztani viszont szerinte csak július 2-áig lehetne, ami kevés idő, ezért komoly tervvel kellene rendelkezniük a briteknek.

Garanciák

Az Európai Unió kész további garanciákat adni Londonnak, hogy megkönnyítse a Brexit megállapodás elfogadását a brit parlamentben – közölte az uniós főtárgyaló.

Michel Barnier hangsúlyozta: éjjel nappal azon dolgoznak, hogy találjanak kellő biztosítékot. A politikus kiemelte: a britek március 12-ig szavazhatnak az uniós garanciákról. Hozzátette: a labda most London térfelén pattog. Barnier tudatta: jövő héten tárgyal a brit Brexit-ügyi államtitkárral és az igazságügyi-miniszterrel.