2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Csökken a Tisza szennyezettsége

Jelentősen csökken a Tisza szennyezettsége egy 1,3 milliárdos beruházásnak köszönhetően - erről beszélt Áder János Vásárosnaményban, a Felső-Tisza vidéki hulladék-mentesítési projekt átadásán. A köztársasági elnök kiemelte: a Felső-Tisza vidékén az elmúlt 15 évben jelentősen megnőtt az Ukrajnából érkező kommunális hulladék mennyisége. A beruházásnak köszönhetően azonban már az árvizek idején be tudnak avatkozni a szakemberek.

  • Csökken a Tisza szennyezettsége

A vásárosnaményi Tisza-híd alatt állították fel azt a gépparkot, amely egyike a Felső-tiszai hulladékmentesítési projekt rendszerének. Ezen kívül még három másik helyen alakítottak ki kárelhírítási helyet, ahol az ukrajnából érkező hulladékot ki lehet emelni Tiszából. A vásárosnaményi projektátadón a köztársasági elnök azt mondta, egy vizitúra során maga is megtapasztalta mennyi szemét érkezik Ukrajnából.

Már a vízreszállás pillanatában feltűnő volt, h egy lapos réten közelítettük meg a Tiszát, rengetek petpalack volt már akkor és ahogy jöttünk lefelé, borzalmas idő volt, folyamatosan esett az eső, tehát nem volt ideális, de folyamatosan láttuk, különösen a visszaforgó részeken, a csendesebb részeken a Tiszának, ahol feltorlódott rengeteg petpalack

- mondta a köztársasági elnök. 

A mintegy 1,3 milliárdos állami beruházásnak köszönhetően egy nemzetközi szinten is egyedülálló hulladékmentesítési rendszer épült ki.

Egy egyedi gépparkot kellett összeállítani, hiszen ilyenre nem igazán van nemzetközi példa. A projekt keretében először 4 megfigyelőkamerát helyeztünk el, hármat Ukrajna területén, amely képes éjjel.nappal figyelni a folyót. Ebből az egyik hőkamera, amely a petpalackra különösen érzékeny. Ez alapján kiépült egy monitoring rendszer, és a monitoring rendszer eredménye alapján 4 kárelhárítási helyet alakítottunk ki, ahol ez a hulladék kiemelhető megfelelő géplánccal

- jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Láng István.

Láng István hozzátette, a 4 egység 48 órán belül képes lesz beavatkozni, melyekkel kezdetben 70, majd később akár 90 százalék körüli hatékonysággal lesz megtisztítható a Felső-Tisza-vidéke.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!