2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Belföld

Csökken a terhelés, biztonságosabb lesz az ellátás

677 millió forint forrást kapnak a sürgősségi ellátást végző intézmények a január elsejétől kötelező triázs rendszerre. Az előzetes azonnali állapotfelméréstől a szaktárca az ellátó egységek terhelésének csökkenését és biztonságosabb ellátást vár.

  • Csökken a terhelés, biztonságosabb lesz az ellátás

Mentőautó érkezik a Honvéd Kórházhoz. Az ország legnagyobb sürgősségi osztályán az ünnepek alatt is folyamatos az ellátás. Januártól viszont megváltozhat a szokott rend. Az egészségügyi államtitkárság rendeletbe foglalta a sürgősségi triázs rendszer kötelező alkalmazását. Jóllehet, a betegek állapotuk szerinti besorolása eddig is bevett gyakorlat volt a sürgősségi osztályokon.

Mivel célirányosan szortírozzák, hogy így fejezzem ki a beteget, tehát meghatározzák, hogy kinek van szüksége azonnali életmentő, súlyos, magasfokú készültséget, szakmai tudást igénylő beavatkozásra, és azt mondják, hogy tulajdonképpen az alapellátásban is el lehetne ezt a panaszegyüttest, tünetegyüttest látni, úgyhogy ő ne tartsa fel az azonnali ellátásra szoruló beteget, hanem átirányítják a kórháznak abba az új egységébe, amit akut alapellátó egységnek nevezünk. – fejtette ki Kásler Miklós

A szaktárca szerint az általuk rögzített, újfajta triázs rendszer célja az, hogy a betegeket gyorsan: 10 percen belül képesek legyenek besorolni, állapotuk súlyossága szerint, ami így lényegesen gyorsíthatja az ellátást, és csökkentheti az osztályok túlterheltségét. Az orvosi kamara elnöke úgy látja, a kormány újabb látszatintézkedéssel zárja az évet.

Ugye ez a jogszabály tartalmaz még egyéb nagyon érdekes és számunkra megfejthetetlen dolgokat, mint ezt az úgynevezett sürgősségi vagy milyen alapegységet, amire most szerencsétlen kórházak azonnal rá vannak kényszerítve csak nem tudják, hogy hol, ki és mit fog ott dolgozni, a jogszabály olyan képesítésekről beszél, amelyek nem léteznek illetve nem akkreditáltak az alapellátásban is nagy hiány van, megütköztünk az egészen, most próbáljuk szétszedni, újra összerakni és megpróbálni elmagyarázni a döntéshozónak, hogy a döntését nem kellő szakmai átgondoltsággal hozta – vélekedik Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke. 

A szegedi Sürgösségi Betegellátó osztály vezetője elfogadhatónak tartja a döntést. Igaz, azt elismeri: az egészségügy rendezéséhez átfogó reformokra lenne szükség.

Ez nem okozhat olyan problémát a bevezetése, ami miatt ez megbukhat viszont órási biztonságot jelenthet a betegellátásnak, ennek már régen itt lett volna az ideje, a triázsról szóló részének a rendeletnek. 11.48. folyt. Óriási problémák vannak, amik feltolultak a hosszú, tizen- huszonéves semmit nem csinálunk a struktúraátalakításban dolog miatt, úgyhogy én nagyon várom, hogy végre valami rendes dolog is történjen – nyilatkozta Pető Zoltán, egyetemi docens, a SZTE Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály osztályvezetője. 

A Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer bevezetésével járó többletfeladatokra évi csaknem 700 millió pluszpénzt adnak az érintett 59 kórháznak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!