2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Belföld

Csókay: A tudomány el tud jutni a misztérium határáig, de ott le kell térdelnie

Istenhit nélkül nem tudna nagyműtéteket elvégezni – mondja a világhírű idegsebész. Hogyan fér meg egymás mellett az istenhit és a tudomány? Erről is kérdeztük Csókay Andrást.

  • Csókay: A tudomány el tud jutni a misztérium határáig, de ott le kell térdelnie

Óriási szükség van már hallgatói korban arra, hogy a fiatalok kapjanak egyfajta lelki támaszt, és azokat a nagy összefüggéseket, amelyek a tudomány és az istenhit közt léteznek, azokról fel kell világosítani a diákokat, fogalmazott Magyarország élőben című műsorunkban a Honvéd Kórház vezető főorvosa azzal kapcsolatban, hogy tíz éve indított a Semmelweis Egyetemen, a Magatartási Intézetben istenhit és orvostudomány témakörben kurzus, amely a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend.

„Mindenki azt hiszi, hogy Ádám és Éva az valamilyen szimbólum, még a mélyen hívő emberek is. Hát nem szimbólum, mert ugyan a tudomány nem mondja ki, hogy Ádám és Éva, de kiderítette […], hogy igenis, az egész emberiség egy emberpártól származik. […] Valóban, a tudomány el tud jutni a misztérium határáig, de ott azonban le kell térdelnie” – fogalmazott Csókay András.

A tudománynak és istenhitnek mélységében van kapcsolata, ugyanarról a valóságról mondanak véleményt, csak különböző megismerési renddel jutnak el egyre mélyebbre, jegyezte meg a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója, hozzátéve: amikor például a tudomány eljut oda, hogy »a kutyafáját, tényleg volt emberpár«, nem állíthatja akkor azt, hogy ez a Biblia, de ott van, hogy nem tud továbblépni. 

További részletek a teljes adásban:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!