2021. március 9.,
kedd, Franciska, Fanni napja

Megfontolandó és nem elvetendő az LMP és a Jobbik szövetsége

Hír TV

2019. január 8., kedd 13:46, frissítve: kedd 15:39

Az LMP frakcióvezető helyettese szerint az EP-választáson semmi értelme nincs a Tóth Bertalan által hirdetett ellenzéki összefogásnak. Az önkormányzati választások kapcsán is a szubszidiaritás elvét vallja a képviselő, ugyanakkor Csárdi Antal rendkívüli hangsúlyt fektetne a mozgósításra.

Jelen pillanatban nincs olyan átfogó országos stratégia az LMP-ben, ami szerint pártokkal, szervezetekkel hivatalosan együttműködnének – mondta a képviselő a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.  Ezeket a helyi szervezetek helyben döntik el, hogy milyen együttműködést tartanak előnyösnek, kívánatosnak vagy épp elégségesnek– jelentette ki. A főpolgármester-választás kapcsán ugyanakkor úgy tűnik, Puzsér Róbert, az LMP hivatalos főpolgármester-jelöltje elég éles hangon bírálta a körvonalazódó MSZP-DK- Párbeszéd és a hozzájuk aljasult Momentum körvonalazódó pártszövetségét.

Csárdi Antal szerint sok olyan baloldali képviselő van, aki a NER kenyerén él, érdekeltek a jelenlegi fideszes kormányzat fenntartásában.

A pártok közötti általános viszonyrendszerről szólva úgy fogalmazott: bár az LMP a Demokratikus Koalíció ellenzékeként jött létre, ám fontos szem előtt tartani, hogy mi minden történt az elmúlt 11 évben. Csárdi Antal árnyalta a DK-hoz való viszonyt, mint mondta se a Gyurcsány, se az Orbán kormány nem képviselte és képviseli a fenntarthatóság értékeit– tette hozzá. Csárdi Antal szerint az elsődleges cél a kormány leváltása, ehhez kell megkeresni a lehetséges partnereket.

A Jobbikkal való szövetség kapcsán is pontosította Csárdi Antal a párt álláspontját: megfontolandó és nem elvetendő a Jobbikkal való szövetség. A Jobbik belátása és felelőssége, miként jár el az antiszemita kijelentései révén elhíresült Szávay István, valamint a bűncselekmény gyanújába keveredett Staudt Gábor kapcsán, akik azonban mindketten annak ellenére tagjai még az Országgyűlésnek, hogy lemondásukat nyilvánosan is bejelentették. Szerinte elvárható minden politikustól, hogy betartsa az ígéretét, így aki A-t mond, mondjon B-t is.

Tekintse meg a teljes interjút: