2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Honvéd retró 2.

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Csák János: A felsőoktatási intézmények rugalmasabban és előrelátóbban gazdálkodhatnak a korábbiakhoz képest

A kiemelkedő tudományos teljesítmény erősítheti Magyarország tekintélyét, ezért a felsőoktatási rendszer átalakítása akkor tekinthető eredményesnek, ha ezzel a magyar kutatók és egyetemek a világ legjobbjai közé kerülnek - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ), valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) keddi konferenciáján Budapesten Csák János.

  • Csák János: A felsőoktatási intézmények rugalmasabban és előrelátóbban gazdálkodhatnak a korábbiakhoz képest

A tárcavezető az eddigi eredmények alapján sikeresnek értékelte az egyetemi modellváltást, 2021 óta ugyanis az érintett intézményekben 10 százalékkal több kiemelkedő minőségű tudományos publikáció és 30 százalékkal több nemzetközi publikáció látott napvilágot, az aktív hallgatók száma csaknem 6 ezerrel nőtt, a hallgatói lemorzsolódás jelentősen csökkent. A vállalati bevételek 20 százalékkal nőttek, és míg 5 éve 7, addig ma 12 magyarországi egyetem tartozik a világ legjobb 5 százalékába.

Hosszabb távon ennél is jelentősebb eredmények várhatók a finanszírozási többletnek köszönhetően, de nem csak a rendelkezésre álló összeg nőtt jelentősen, a felsőoktatási intézmények rugalmasabban és előrelátóbban gazdálkodhatnak a korábbiakhoz képest - tette hozzá Csák János, aki szerint az egyetemek a finanszírozáson kívül megkapták a kormánytól a működésükhöz szükséges infrastruktúrát, szabályozási környezetet és személyi feltételeket is. Mostantól az ő és a mögöttük álló alapítványok felelőssége, hogy megalapozzák a sikeres működés feltételeit a rájuk bízott közvagyonból - fogalmazott.

A miniszter sürgette többek között az egyetemi és tudományos világ összekapcsolódását a vállalati világgal, a magyar felsőoktatás nemzetközi szintű versenyképességének erősítését, valamint azt, hogy a felsőoktatásban az eddigieknél többen vehessenek részt.

Csák János hozzátette, hogy az egyetemi modellváltás bevezetése óta eltelt idő megköveteli az eddigi tapasztalatok összegzését, az ÁSZ és a KIM ezért közösen kidolgozott kötetben foglalta össze ezeket a fenntartói és számvevőszéki elvárásokkal, ajánlásokkal együtt. A Zöld Könyvet hamarosan mind az egyetemek, mint az egyetemeket fenntartó alapítványok képviselői kézhez vehetik - közölte.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint az oktatás a társadalom alapköve, hiszen azon túl, hogy tudást ad és képességeket alakít ki, biztosítja a társadalmi mobilitást és ösztönzi a gazdaság fejlődését. A Zöld Könyv csaknem 120 oldalon át abban segíti az egyetemeket és a közfeladatot ellátó közhasznú vagyonkezelő alapítványokat, hogy ezeket a feladataikat elláthassák, és megismerjék a rájuk vonatkozó ágazati és gazdálkodási szabályokat - mondta Windisch László.

Az ÁSZ-elnök úgy látja, hogy a modellváltás nagyobb függetlenséget és mozgásteret biztosít az egyetemeknek, de a számvevőszéki felügyelet továbbra is indokolt, a modellváltó intézmények működését ugyanis az állami támogatás mellett közcélra átadott vagyonelemek és annak hozamai biztosítják. A szabályszerűség a gazdálkodás alapfeltétele, de fontos a hatékonyság is, az erőforrásokat a jó gazda gondosságával kell hasznosítani - fogalmazott.

Windisch László hozzátette, hogy Magyarországon ma 34 közfeladatot ellátó közhasznú vagyonkezelő alapítvány működik, ebből 21 tart fönn felsőoktatási intézményt. Az alapítványok mérlegfőösszege meghaladja az 1600 milliárd forintot, ebből 1366 milliárd forint befektetett pénzügyi eszköz. A modellváltásban érintett egyetemeken majdnem 18 ezer oktató dolgozik, a hallgatói összlétszám meghaladja a 182 ezret. Az intézmények fenntartását a normatív finanszírozás helyett egyre inkább a teljesítményalapú finanszírozás határozza meg, az "értéket a pénzért" működési elv térnyerését az ÁSZ is üdvözli, a Zöld Könyvet pedig az ellenőrzési tapasztalatai alapján javítani és bővíteni fogja. A számvevőszéki honlapon önkéntes, anonim öntesztet is közzétesznek, hogy az egyetemek és az alapítványok képviselői ezen keresztül értékelhessék a saját működésüket.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerint a magyar felsőoktatás versenyképességi fordulata azt jelzi, hogy a modellváltás jó kezdeményezés, minden intézménynek lehetősége nyílt a maga adottságainak és kihívásainak legjobban megfelelő működési rendszer kialakítására. Hankó Balázs a jogszabályalkotás helyett elsősorban az együttműködésekben látja a jövőt, vagyis a magyarországi egyetemeknek tanulniuk kell egymástól és nemzetközi kapcsolatokat kell létesíteniük. A változtatásoktól azt várja, hogy javuljon a versenyképesség, legyen több diplomás, erősödjenek az innovációs képességek, a képzési programok igazodjanak a munkaerőpiaci igényekhez, erősödjön a vállalkozói szemlélet a felsőoktatásban, az egyetemek jussanak több bevételhez, vállaljanak közszolgáltatási feladatokat, erősítsék a közösségi összetartást és térségi szervező erővé nőve legyenek a külhoni magyar felsőoktatásnak is támogatói.

Az ÁSZ államháztartáson kívüli szervezeteket ellenőrző igazgatóságának igazgató-helyettese úgy látja, hogy a jogszabályi keretek egyedülálló szabadságot biztosítanak a magyar felsőoktatásnak. Szele Tamás kiemelte a felelős gazdálkodás jelentőségét, az egyetemeket fenntartó alapítványoknak ugyanis kötelességük a rájuk bízott vagyont megőrizni és gyarapítani, a befektetéseiket pedig kiváltképp körültekintően, alapos kockázatelemzéssel kell kezelniük. Kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetként jelentős adatszolgáltatási kötelezettség is terheli őket, de számíthatnak segítségre az ÁSZ-tól, amely a tanácsadói szerepkörét előtérbe helyezve együttműködésre törekszik az egyetemeket fenntartó alapítványokkal. A számvevőszéki szakemberek a Zöld Könyv fejezeteit is úgy állították össze, hogy azok segítsenek felkészülni az érintetteknek az év közepétől várható ellenőrzésekre - tette hozzá.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki valós vizsgálat nélkül igazolta, hogy egy "beteg" nem szállhat repülőgépre - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.
Itt az EB magyar slágere? + videó

Itt az EB magyar slágere? + videó

A Full of Stars Project szerdán publikálta legújabb, Ez a szív című dalukat, amelyben ezúttal Szoboszlai Dominik mellett Hajdú B. István sportkommentátort rappeltetik meg a mesterséges intelligencia segítségével.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!