2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Belföld

Csak itallal ment le a torkukon Gyurcsány

Véget ért a primadonnák versenye – Bajnai Gordon szerint. Az Együtt–PM Szövetség vezetője a távirati irodának azt mondta, mindenkinek el kell fogadnia, hogy Mesterházy Attila a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje. A volt miniszterelnök az interjúban megerősítette azt is: szó volt arról, hogy visszalép és nem lesz a listán, ha Gyurcsány Ferenc helyet kap rajta, de végül meghajolt a többség akaratának. A Bajnai-féle szövetségen belül azonban sokan csalódottak, hogy Gyurcsánnyal együtt indulnak a választáson.

Szemlesütve hallgatta Gyurcsány Ferenc szavait a keddi megállapodás után Bajnai Gordon. Az Együtt–PM Szövetség vezetője két nappal később, a távirati irodának adott interjújában elismerte: egyedül maradtak azzal a véleményükkel, hogy Gyurcsány Ferenc ne kapjon helyet a közös baloldali listán, és emiatt felmerült az is, hogy ő ne szerepeljen rajta.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke a Magyarország élőben című műsorunkban erről azt mondta: mivel az MSZP elfogadta Gyurcsány listás helyét, ezek után nekik sem volt más lehetőségük. „Abból kell főzni, ami előállt a balközép oldalon. Nem lehet számon kérni senkin, hogy 5,8 százalék, 5, 7 százalék támogatója van Gyurcsány Ferenc pártjának. Nekünk egy célunk van. Szerintünk egy széles ellenzéki összefogás, amelynek a választások előtti megkötésére az új választási rendszer mindannyiunkat rákényszerít, jobban tud kormányozni Magyarországon” – fogalmazott Szigetvári Viktor.

Karácsony Gergely, aki szintén tagja volt az Együtt–PM tárgyalódelegációjának, a Magyar Rádióban úgy fogalmazott: az elveiket nem adták fel, de taktikai szempontból szükségük van Gyurcsány Ferencre és szavazóira. „Az, hogy a politikai mezőben különböző szereplők között milyen alkuhelyzet alakult ki és az, hogy mi azt gondoljuk, hogy az a megállapodás, amit tavaly augusztusban közöttünk a szocialista párttal, azt felülírta az élet, mert a DK-t nem lehetett kihagyni ebből az együttműködésből, a saját szavazóink kérték rajtunk számon, hogy a DK-val miért nem állapodunk meg a kormányváltás tekintetében? Ez szerintem nem egy elvi politikai kérdés, ez egy taktikai kérdés” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Csalódottak

A Párbeszéd Magyarországért tagjai közül többen is hangot adtak a csalódottságuknak. Volt aki azt nyilatkozta: csak unikummal tudták feldolgozni, hogy most az lesz az egyik szövetségesük, aki ellen 2010-ben még pártot alapítottak. „Én nem szeretem az unikumot, de valóban aznap este egy kocsmában dolgoztuk fel a történteket – mondta Tordai Bence is a Hír TV-nek. – Nem titok, hogy mi egy másik konstrukcióban gondolkoztunk, az sem titok, hogy a 2010 előtti kormányzással kapcsolatban vannak kifogásaink és ezeket fenn is tartjuk. Nem arra szerződtünk, hogy mostantól ugyanúgy értelmezzük a múltat, nem arra szerződtünk, hogy szeretnünk kell egymást, hanem a kormányváltásra” – tette hozzá a PM elnökségi tagja.

Juhász Péter, a Milla vezetője már korábban jelezte: lemond, ha Gyurcsány felkerül a közös baloldali listára. A választáson külön induló Negyedik Köztársaság szerint azonban nem csak a Millások feladata lenne tiltakozni Gyurcsány Ferenc ellen. „Vannak olyan emberek, akik nem egy 2010 után indult új mozgalomból érkeztek ebbe a szövetségbe, hanem egy másik rendszerkritikus erőből, történetesen az LMP-ből – nyilatkozta Istvánffy András. – Én nem lepődtem meg volna, ha ők is vállalhatatlannak tartották volna, hogy Gyurcsány Ferenc visszatért ebbe a szövetségbe. Ők másképp döntöttek, úgy tűnik, hogy megint naiv voltam” – tette hozzá a Negyedik Köztársaság elnöke.

A 4K! egyébként néma főhajtással és emléktábla-avatással emlékezett meg az egyik belvárosi szórakozóhely előtt a Milláról és a Szolidaritásról, amelyeket szerintük bedarált a régi baloldal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!