2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Belföld

Csak egy bécsi számláját zárolták Simonnak

Egy bécsi számla kivételével szabadon gazdálkodhat eltitkolt vagyonával a szocialisták bukott elnökhelyettese. Simon Gábor számlái közül csak egyet zároltatott a magyar hatóság, azt, amelyiken 250 millió forintot rejtegetett a politikus. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője ezt azzal indokolta, hogy ezen elegendő pénz volt az adóhátralék fedezetére. A nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító vizsgálat lefolytatásáról döntött a Simon-ügyben. A testület szocialista elnöke szerint erre akár Simon Gábort is beidézhetik.

250 millió egy bécsi bankszámlán, 75 millió pedig a budapesti Magnet Bank Andrássy úti fiókjában. A Magyar Nemzet és a Hír TV számolt be februárban Simon Gábor eltitkolt vagyonáról. A lap információi szerint az MSZP bukott elnökhelyettese ezenkívül több osztrák számlát nyitott még: egy salzburgi fiókban például volt, amikor több mint 600 millió forintot tartott. A Magnet Banknál lévő számlán – a gyanú szerint – Simon Gábor Gabriel Derdák névre kiállított bissau-guineai útlevéllel helyeztette el a pénzét.

Mivel a vagyonelkobzás csak a gyanúsításban szereplő vagyoni hátrány erejéig rendelhető el, így a zár alá vétel is csak ezen összegre kezdeményezhető. Így az ügyészség csak a bécsi számlára kérte a zárolás elrendelését.

– A Simon Gáborral közölt megalapozott gyanú lényege szerint a költségvetési csalással okozott vagyoni hátrány közel 100 millió forint. Így ennek megfelelő összegre rendelte el a zár alá vételt a bíróság. A zár alá vétel egyébként elrendelhető pénzre, dologra, vagyoni értékű követelésre. Mi Simon Gábor azon számlájára kezdeményeztünk zár alá vételt, amelyen a gyanúsított be nem vallott jövedelme található. Mivel ezen a számlán a zár alá vétellel érintett összeg teljes egészében rendelkezésre állt, ezért a zár alá vétel nem terjedhetett ki a gyanúsított egyéb számláira vagy ingóságaira – közölte Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Azaz a többi vagyonával máig szabadon rendelkezhet az egykori politikus, annak ellenére, hogy az ügyészség még vizsgálja, hogy a pénz bűncselekményből származott-e. Részleteket a nyomozó hatóság nem árult el arról sem, hogy Simon miből fizette be november közepén a majdnem 130 milliós adóhátralékát.

Ténymegállapító vizsgálat indul

A Simon-ügyről az Alkotmányvédelmi Hivatal is készített egy jelentést, amelyet szerdán ismertettek a nemzetbiztonsági bizottság tagjaival. A testület ezután úgy döntött: ténymegállapító vizsgálatot indítanak. A javaslatot a szocialisták nem szavazták meg.

– A tényfeltáró vizsgálat során be lehet idézni személyeket, akár magát Simon Gábort is. Azonban szeretném kijelenteni, hogy ezt nem tartom célravezető eljárásnak, hiszen nem vehetjük át a nyomozó hatóság szerepét.
– Kiket hívhatnak meg még Simon úron kívül?
– Hát tulajdonképpen ez az eljárás arról szól, hogy Simon Gábor hogyan ment át a C típusú vizsgálaton és milyen útlevelet használt. Ezzel kapcsolatosan az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy a korábbi Nemzetbiztonsági Szolgálat vagy Nemzetbiztonsági Hivatal vagy az ügyben korábban eljárt szereplőket lehet beidézni – mondta a Hír TV-nek Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

A bizottság elnöke szerint az érintetteket januárban, illetve februárban hallgatják meg. A nyomozás még tart, határideje 2015. március 14-e. Simon Gábor házi őrizetét egyelőre január 12-ig rendelte el a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!