2023. 03. 23. Csütörtök Emőke napja
Jelenleg a TV-ben:

Kormányinfó

Következik:

Híradó 11:55

Belföld

Csak az őszre várnak jegybanki beavatkozást

  • Csak az őszre várnak jegybanki beavatkozást

A holnapi kamatdöntő ülésen nem várható jelentős változás. A szeptemberi frissített előrejelzés nyomán a nem konvencionális hitel- illetve kötvényprogramokkal támogathatja a gazdaságot az MNB. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem változtat a kamatszinteken a monetáris tanács holnapi ülésén, az év végén 0,6 százalék lehet az alapkamat – nyilatkozták egyöntetűen a Világgazdaság által megkérdezett elemzők. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője szerint ugyan a laza monetáris kondíciók fenntartása kérdésessé vált az inflációs folyamatok alapján, ám augusztusban még kivárhat a jegybank, és leghamarabb a szeptemberi ülésen várható érdemi lépés.

 
Augusztusban nem várnak lényeges változást az elemzők Fotó: Kurucz Árpád
 

 

Varga Zoltán, az Equilor vezető elemzője felhívta a figyelmet: az MNB korábban leszögezte, hogy a rövid oldali hozamoknak biztonságos távolságban kell lenniük a nullához közeli tartománytól. Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese arra mutatott rá, hogy a külső környezet támogatja az MNB laza monetáris politikájának fenntartását. Az amerikai kamatok a 2008-as szintre süllyedtek, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjaikkal jelentős pénzt nyomnak a gazdaságba. A régiós jegybankok szintén a monetáris lazítás útjára léptek. Kuti Ákos ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a fogyasztói árak jelentősen emelkedtek, a maginfláció 90 havi csúcsra nőtt, ami a monetáris lazítás ellen hat.

Jelenleg kicsi az esélye a nem konvencionális eszköztár bevetésének, ám a forintárfolyam elmúlt napokban látott tartós gyengesége beavatkozáshoz vezethet – hívta fel a figyelmet Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője.

Szerinte a kommunikáció alapvetően nem változik, de az MNB hangsúlyozhatja az árstabilitás iránti elköteleződését a monetáris tanács ülése után kiadott közleményben. Regős Gábor szerint a 4,5 százalékos maginflációs adatra reagálhat az MNB, sőt, utalásokat is tehetnek a később várható lépésekre.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Szavazás

Szavazás

Betiltja Brüsszel 2035-től a hagyományos, belső égésű motorokat?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!