2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Cáfol a hatósági vizsgálat a szívsebész ügyében

Hír TV

2018. október 10., szerda 13:02

Semmilyen összefüggés nincs a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI) elbocsátott szívsebész és az 55 éves pásztói férfi halála között – írja a Magyar Idők a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalból indított vizsgálata alapján.

Székely László szívsebésznek egy súlyos jogi-etikai vétség miatt kellett távoznia a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI), noha néhány napja még arról írtak egyes sajtóorgánumok, hogy a főorvos egyik pásztói betege azért halt meg, mert a szívsebész már nem operálhatta meg. 

Az NNK vezetője, Kovács Attila tisztifőorvos a Magyar Időknek elmondta: az ügyben érintett intézményektől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháztól, a pásztói Margit Kórháztól és a GOKI-tól bekérték a beteggel és az esettel kapcsolatos teljes körű egészségügyi dokumentációt.

A pestisracok.hu-nak nyilatkozó Kollár Lajos érsebész szerint is biztonsággal kijelenthető, hogy a felmentés és a haláleset között nincs összefüggés. A halált okozó tágulatra az a jellemző, hogy nem lehet tudni előre, hogy egy órán belül, vagy egy hónapon belül okoz problémát. Megállapítható, hogy a GOKI-ban hibás döntés született, és az is, hogy a felelősség megállapítása az etikai bizottságra tartozik. 

A Magyar Idők azt is megtudta, hogy Andréka Péter, a GOKI főigazgatója azonnali belső vizsgálatot rendelt el és büntetőfeljelentést tett, miután tudomására jutott, hogy a Facebook közösségi oldalra felkerültek az intézményből elbocsátott szívsebész két betegének kórházi dokumentumai.

A közösségi oldal egyik felhasználója állítólag az elbocsátott szívsebész védelmében tette közzé az ominózus betegdokumentumokat. Az egyik annak a páciensnek a zárójelentése, akinek az operációja után jogi-etikai vétség indokával a főigazgató menesztette a szívsebészt.