2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az elveszett király

Következik:

Napi aktuális 04:00

Belföld

Büntetlenül el lehet foglalni a Fidesz székházát

A Pesti Központi Kerületi Bíróság megszüntette a gyülekezési joggal való visszaélés miatt indított szabálysértési eljárást azon fiatalok ellen, akik a nagyobbik kormánypárt székházának elfoglalásával tiltakoztak tavasszal az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Az indoklás szerint a Fidesz-székház magánterületnek minősül, így ott a gyülekezési jog szabályai nem érvényesek, tehát megsérteni sem lehet őket.

Az Alkotmány Nem Játék nevű csoport tagjai március 7-én délelőtt érkeztek a Fidesz székházához. Átmásztak a kerítésen, majd tábort vertek az udvaron. Az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoztak.

A rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárást indított tizenegy szervező ellen, amiért nem jelentették be a demonstrációt. 400 ezer forint bírságot szabtak ki rájuk. Nem fizettek, hanem bírósághoz fordultak, kérve a rendőrségi határozat felülvizsgálatát.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon egymás után szólították a tárgyalóterembe a fiatalokat. Mindannyian elismerték, hogy az akció szándékos volt, a székházfoglalást hetekig szervezték. Feltérképezték a terepet, egyikük egy kávézóból figyelte meg, mekkora a forgalom az épületben és a környéken. „A kapu nyitva van-e, milyen mozgások vannak. Azt tapasztaltuk többször is, hogy a kapu nyitva van, és arra számítottunk, hogy majd szépen besétálunk” – mondta Kalocsai Kinga Regina, az eljárás alá vont egyik személy.

De március 7-én a kapu zárva volt. „Néhány perces toporgás után egymás után átmásztunk a kertkapun, illetve a kert kerítésén. Leültünk a kertben, és elővettük a tábláinkat” – idézte föl a történteket a szintén eljárás alá vont Vámos Péter.

A fiatalok úgy érveltek: a gyülekezési jogot nem sérthették meg, mert nem az épület előtt, azaz közterületen demonstráltak, hanem a székház udvarán, amely magánterület. A bíróság elfogadta a fiatalok érvelését. Azzal indokolta döntését, hogy a Fidesz-székház magánterületnek minősül, ahol nem érvényesek a gyülekezési jog szabályai, a fiatalok tehát meg sem tudták sérteni. „A rendezvény azért nem esett bejelentési kötelezettség alá, mert nem közterületen zajlott” – tette hozzá Radácsyné Karsai Zsuzsanna bíró.

A székházfoglalás szervezői között rutinos demonstrálók is voltak. Egyikük két éve odaláncolta magát a parlamenthez. Közéjük tartozik Rózsa Milán is, aki melegjogi aktivistaként szervezi évről évre a szexuális kisebbségek budapesti menetét.

Abszurd?

Az igazság győzelmének nevezte az Együtt–PM Szövetség közleményében a bíróság végzését a székházfoglalás ügyében. A Bajnai-féle pártszövetség a dokumentumban abszurdnak nevezte az eljárást, a szervezőket pedig demokratának minősítette. Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: nemcsak jogi, hanem erkölcsi oldalról is meg lehet ítélni a történteket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ma tetőzik a Lajta + videó

Ma tetőzik a Lajta + videó

Jó döntést hozott Orbán Viktor: már érezhető a Lajta vízszintjének csökkenése- közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!