2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Bűnmegelőzési központok a Balatonnál

2013. július 9., kedd 19:11

Ismét lesznek nyáron bűnmegelőzési központok a Balaton-parti településeken. A nyaralóhelyeken a strandi lopások, a betörések és a gépkocsifeltörések a leggyakoribb bűncselekmények.

„Pénzt hogyha lehet, ne vigyenek le, autókulcsot inkább hagyják a nyaralóban vagy telefonokat.” Kerékpáros rendőrök figyelmeztetnek a veszélyekre a Balaton-parton. A bűnmegelőzés is a feladatuk, de biciklivel gyorsabban odaérnek bárhová a zsúfolt utcákon, mint az autós járőrök. A balatoni rendőrkapitányságok ilyenkor csaknem dupla létszámmal működnek. „Két helikopter van lent 24 órában, 10 motoros rendőr van a 24 órás szolgálatban, a kerékpáros szolgálatok, azok a strandokat érintik. Természetesen a strandidő nyitva tartására koncentráltan lent van Siófokon négy lovas szolgálat” – mondta a Somogy Megyei Rendőr-Főkapitányság rendőrfőkapitánya.


Az elmúlt években jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a Balatonnál. A Bűnmegelőzési Centrumot idén 4 millió forinttal támogatja Siófok, Balatonlelle és Balatonföldvár önkormányzata. „Siófok város egy 25 ezer lakosú település, amely nyáron 150 ezer embert fogad be, nyilvánvaló, hogy egészen más bűnügyi statisztikákkal rendelkezünk nyáron, mint télen. Hiszen nem csak a jó szándékú, jóakaratú emberek érkeznek a Balaton partjára” – nyilatkozta Siófok polgármestere.

A rendőrség a középiskolásokat is beveti. A kaposvári rendészeti fakultációs diákok július 12-től augusztus 21-ig dolgoznak a három település strandjain.

Gépkocsifeltörések, strandi lopások és betörések, a nyári hónapokban ezek a bűncselekmények fordulnak elő leggyakrabban a Balatonnál, a bűnözők sokszor a turisták figyelmetlenségét használják ki.

Forrás: Hír TV