2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Belföld

Budapesten a katolikus világ szeme

A koronavírus-járvány miatt az eredeti időponthoz képest egy évvel később, de a mai nappal megkezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, aminek idén Budapest ad otthont. A vallási programok mellett családi és ifjúsági programokkal, kiállításokkal és különböző kulturális eseményekkel várják az érdeklődőket. Az egy héten át tartó rendezvény végén, szeptember 12-én Ferenc pápa tartja a kongresszust lezáró szentmisét a Hősök terén.

  • Budapesten a katolikus világ szeme

Története során másodszor rendezik Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ami ma a Hősök terén egy nyitó szentmisével kezdődik. A bazilika melletti Szent István téren az egész rendezvény ideje alatt könyvvásárral, könyvhéttel, hungarikumok bemutatójával és különböző kulturális eseményekkel várják a látogatókat. Az itteni szabadtéri színpad lesz a XV. Ars Sacra Fesztivál fő helyszíne is, ahol koncertekkel fűszerezik a kongresszus programját, többek között fellép Sebestyén Márta és a Kaláka együttes is. A Pesti Vigadóban is érdekes kiállításokkal készülnek a szervezők.

Szeptember 6-tól missziós színpadot állítanak fel a Széll Kálmán téren és az Örs vezér téren is, ahol koncertekkel és különböző programokkal színesítik a rendezvényt.

Ezen a napon a Hungexpo ad majd otthont az előadásoknak, ahova öt kontinensről érkeznek egyházi vezetők. Az előadók között szerepel a Katolikus Shalom Közösséget alapító brazil Moysés Azevedo és Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok pápai tanácsának elnöke is. Hétfőn a „golyóálló” bíborosnak nevezett Orani João Tempesta katekézise következik. A nigériai Onitsha érseke, Valerian Okeke pedig Eucharisztia, az erőnk címen előadást tart a Szent István-bazilikában. Az est háziasszonya dr. Fodor Réka missziós orvos, az Afréka Alapítvány vezetője lesz, de felszólal a bangladesi sziámi ikerpárt szétválasztó orvoscsoport egyik tagja, dr. Csókay András idegsebész is.

Szeptember 7-én a bagdadi érsek, egyben a káld katolikus pátriárka, Louis Raphaël Sako bíboros tanúságtételét hallhatjuk majd, aki az iraki keresztény közösség vezetőjeként a különböző vallásúak közötti párbeszédet szorgalmazza. Szeptember 8-án Charles Maung Bo mianmari bíborosnak, az Ázsiai Püspöki Konferencia elnökének katekézise hangzik el, aki a vallási toleranciát hirdetve elítéli az idén februárban történt katonai puccs után az országon végigsöprő erőszakhullámot.

Az amerikai Mary Healy, a Pápai Biblikus Bizottság három női munkatársának egyike szeptember 9-én, míg Áder János köztársasági elnök pénteken tesz tanúságtételt a Hungexpón.

Szeptember 10-e a fiatalok napja lesz, amikor Kovács Ákos koncertet ad a Papp László Sportarénában. Másnap a családoké lesz a főszerep, akiknek kézműves-foglalkozásokat, előadásokat és koncerteket rendeznek a Margitszigeten. Szeptember 11-én Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek szentmiséje lesz Kossuth téren, ahonnan az oltáriszentséget kísérő gyertyás körmenet a Hősök terére vonul.

Az esemény utolsó napján, szeptember 12-én Ferenc pápa a reggeli órákban Budapestre érkezik, hogy 11 óra 30 perckor ő pontifikálja a kongresszus záróakkordjának számító szentmisét a Hősök terén.

Közvetlenül a katolikus egyházfő által vezetett misét megelőzően kétórás kulturális műsorral szórakoztatják a résztvevőket, ahol fellép Sena Dagadu, az Irie Maffia énekesnője, továbbá Tóth Gabi, a Jazzation acappella énekegyüttes, valamint Sapszon Ferenc vezényletével az a 2100 fős kórus is, amely 82 énekkarból szerveződött erre az alkalomra.

Budapest másodszor tölti be a házigazda szerepét, mivel 1938-ban is a magyar fővárosban tartották a május 25–29. közötti 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Akkoriban több mint 250 ezren utaztak fel vidékről a fővárosba, hogy a 300 ezer budapesti hívővel együtt részt vegyenek a nemzetközi katolikus rendezvényen.

A részletes programtervet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján lehet megtalálni.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!