2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Brüsszel közpénzből fizetné civil zsoldosait

Civilszervezeteket toborozna és küldene hadba a brüsszeli útról letérő kormányok ellen az Európai Parlament bevándorláspárti többsége. Erre a célra az unió büdzséjében egy 570 milliárd forintos sürgősségi alapot különítenének el a következő évekre.

  • Brüsszel közpénzből fizetné civil zsoldosait

Pörölyként használná a civilszervezeteket (NGO) az Európai Parlament (EP) többsége azon kormányok ellen, amelyek Brüsszeltől eltérően viszonyulnak például a családok, a bevándorlás vagy a keresztény kultúra ügyéhez, s a túlhajtott liberalizmus, a társadalom-mérnökösködés és az értéksemlegesség helyett a nemzeti szuverenitás védelme, a megfontolt haladás és az értékőrzés mellé teszik le a voksukat.

A testület januárban fogadott el egy határozatot, miszerint az unió következő hétéves költségvetésének tartalmaznia kellene egy sürgősségi alapot, amiből az Európai Bizottság kivételes esetekben pályázatot írhatna ki a vele szövetséges NGO-knak. A kivételes eset az EP hangadóinak értelmezésében az, „amikor egy tagországban hirtelen súlyos veszélybe kerülnek az alapértékek”, a rendkívüli eljárásban támogatott aktivistacsoportoktól pedig a „demokratikus párbeszéd előmozdítását”, lényegében tehát politikai szerepvállalást várnának el.

Az összeg, amit uniós közpénzből erre fordítanának, 1,8 milliárd euró, azaz 570 milliárd forint. A május 26-á­ra kiírt EP-választáson tehát a szavazók arról is véleményt mondhatnak majd: akarják-e, hogy az adójukból Brüsszel például a magyar állam ellen strasbourgi perek sokaságában a börtönkörülményekre panaszkodó bűnözőket vagy éppen az illegális bevándorlókat segítő jogvédők akcióit finanszírozza?

A civilszervezetek csatarendbe állítása politikai, esetleg gazdasági célok érdekében nem új keletű. Ismert, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata is milliárdokat költ éves szinten olyan NGO-k támogatására, amelyek Soros György elképzelésének megfelelően alakítanák át a társadalmakat.

Az OSF honlapja szerint az egyik fő célkitűzésük az Európába irányuló migráció elősegítése. Ennek érdekében pedig – mint írják – szeretnék megváltoztatni egy sor ország bevándorlási törvényeit, ami azt feltételezi, hogy az általuk támogatott egyletek valójában politikai lobbisták.

De az unió ugyancsak jelentős összegekkel járult hozzá az utóbbi időben a migránspárti csoportok működéséhez. Az OSF által is nagyra értékelt Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület például 2011 óta csaknem 1,2 milliárd forintot kapott Brüsszeltől. Figyelemre méltó, mivel jól jellemzi a magyar társadalom bevándorlásról alkotott véleményét, hogy volt év, amikor az egyesület számlájára civil forrásból mindössze 95 ezer, uniósból viszont körülbelül 180 millió forint érkezett.

A Helsinki Bizottság ugyanakkor több mint 700 millió forintot kapott az EU-tól különféle programokra az utóbbi években. Érdemes megemlíteni azt is, hogy Brüsszel a most lejáró költségvetési ciklus migrációval összefüggő támogatásaira csak Magyarország viszonylatában 23 millió eurót, vagyis több mint hétmilliárd forintot különített el, de a bevándorlókat segítő szervezetek más forrásból is hozzájuthattak uniós közpénzekhez.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Jogállami megoldás, hogy Magyarország szavazata nélkül küld újabb eurómilliárdokat Ukrajnának az Unió?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!