2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 17:25

Belföld

Bővül a defibrillátorok átadásának listája, ami emberek életén segíthet + videó

Egyre több helyen elérhető a defibrillátor Magyarországon. A készülék elektromos impulzus segítségével állítja vissza a szív normál ritmusát, ha baj van. Ma már sok helyen elérhető automata változatban is, ami akár egészségügyi végzettség és tapasztalat nélkül is használható.

  • Bővül a defibrillátorok átadásának listája, ami emberek életén segíthet + videó

Egyre több defibrillátort helyeznek el Magyarországon. A készülék folyamatos fejlesztés alatt áll. A legújabb generációs berendezéseket két éve fejlesztették ki Esztergomban, ami eszméletvesztés és szívmegállás esetében alkalmazható.

Magyarországon évente huszonötezer ember veszíti az életét, és valamit tenni szerettünk volna ellene, hiszen a hirtelen szívhalál egy defibrillátor készülék segítségével megoldható. - mondta Dévényi Erika, az Innomed Medical Zrt. vezérigazgatója.

A mentők kiérkezéséig is fontos a segítségnyújtás, hiszen ezzel biztosítani lehet azt, hogy egy olyan páciensen tudjanak segíteni, akinek még lesz esélye a túlélésre - mondta egy termékspecialista.

Hogyha az első három-öt percben meg tudjuk kezdeni az újraélesztést, és lehetőség szerint a közelben lévő defibrillátorral megkezdjük a korai újraélesztést, akár hatvan-hetven százalékkal is növekedhet a túlélés esélye. - fogalmazott Balla Attila, termékspecialistsa, BLS oktató.

Egy ilyen készülékkel bővült a Játékszín is, ugyanis csaknem 140 ezer ember fordul meg náluk évente - így kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra.

A mostani világban nem baj, hogyha van egy ilyen gép egy színházban,ahol tényleg ilyen sok néző van, és dolgozó van, mert nem csak a nézőkre gondolunk, hanem akár dolgozó is rosszul lehet. - mondta Bank Tamás, a Játékszín igazgatója.

Magyarországon évente öt-hatezer szívmegállás történik közterületen, nyilvános helyeken. Az újraélesztés sikere azon múlik, hogy legyen a környéken egy defibrillátor készülék, és aki épp ott tartózkodik, merje elkezdeni az újraélesztést, - erről már Győrfi Pál beszélt.

A készüléket, a defibrillátort nagyon könnyű kezelni, aki még sosem látott ilyet, amint bekapcsolja, magyarul, hangosan mondja a készülék, hogy mit kell csinálni. Fel kell tapasztani a két elektródát, ami öntapadós, és utána pedig meg kell nyomni a gombot, hogy leadjuk az áramütést. - nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál hozzátette: a szinte automata gép működéséről érdemes információt szerezni, annak érdekében, hogy minél egyszerűbben tudjunk segíteni embertársainkon. Az elérhető készülékek folyamatosan frissülő listája az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációjában érhetők el.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!