2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Bombasiker az új diákhitel

Két nap alatt már ezren kötötték meg az új típusú diákhitel-szerződést, az úgynevezett Diákhitel2-t. A kölcsönt a tanulók csak a felsőoktatás finanszírozására fordíthatják. A kormány visszatérítené azoknak a diákoknak a tartozását, akik az egyetem elvégzése után, az állami szférában helyezkednek el, de a miniszterelnök erre ösztönzi a többi munkaadót is. A vállalkozók országos szövetsége szerint a fiatalok hitelkiváltását, nem lehet kötelezővé tenni az üzleti szférában.

Folyamatosan érkeznek az érdeklődők a fővárosi Diákhitel Központba. Szerda óta lehet igényelni az új, kötött felhasználású hitelt. A Diákhitel2-re már a megjelenése utáni két napban ezren kötöttek szerződést.

A felvehető kölcsönnek nincs felső határa, de csak tandíj-finanszírozására lehet felhasználni. Az állam garanciát vállalt arra, hogy a kamatot nem emelik 2 százalék fölé, a diákok többségének így az egyetem elvégzése után a fizetéséből néhány tízezer forintos törlesztőrészletet kell fizetnie havonta.

A miniszterelnök néhány év alatt úgy alakítaná át a felsőoktatás rendszerét, hogy abban minden diák maga tudja állni a tanulási költségét.

Orbán Viktor egyébként arra számít, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd haza azok a fiatalok, akik külföldre mentek.


A Magyar Nemzet júniusban arról számolt be, hogy a magyar diákhitel a legeredményesebb képzési célú hitelkonstrukció egész Európában.

Az összeget nem mindenkinek kell visszafizetni. Mint azt korábban Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Hír TV-nek is elmondta: az állam garanciát vállalt arra, hogy akik az állami hivatalokban helyezkednek majd el, azoknak az állam átvállalja az ösztöndíj összegét, és nem nekik kell pótolni.

A miniszterelnök erre ösztönözné a munkaadókat is. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint kötelező erővel biztosan nem működhetne ez az elképzelés. Mint fogalmazott, „ma egy vállalkozás nem kényszeríthető arra, hogy egy pályakezdőnek, aki semmiféle munkatapasztalattal nem rendelkezik, az évek alatt felhalmozódott adósságát akár részletben, akár egy összegben visszatörlessze”.

A Diákhitel2-t a tanulóknak legkésőbb 35 éves korukban kell majd elkezdeniük visszatörleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!