2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Belföld

Bocskor Andrea is megtalálható „Ukrajna ellenségeinek” listáján

A szélsőséges nacionalista ukrán Mirotvorec csoport listájára felkerült a fideszes EP-képviselő is.

  • Bocskor Andrea is megtalálható „Ukrajna ellenségeinek” listáján

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő is felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó szélsőséges jobboldali csoportosulás, a Mirotvorec, avagy „Béketeremtő” honlapjára. A képviselő adatait, így születési dátumát és helyét szombaton osztották meg. Bocskor Andrea helyzete azért érdekes, ugyanis születési helye a kárpátaljai Beregszász. A szélsőjobboldali szervezet úgy fogalmazott, hogy Bocskor megsértette az ukrán jogszabályokat, amikor felvette a magyar állampolgárságot is, ezzel pedig megkísérelte megbontani Ukrajna szuverenitását és területi integritását, nem mellesleg túllépte hivatali hatáskörét.

A Mirotvorec kezdetben még csak azoknak a személyeknek az adatait osztotta meg, akik közvetlen szerepet vállaltak a Krím 2014-es orosz annektálásában, vagy akik részt vettek/vesznek szakadár oldalon a kelet-ukrajnai harcokban, azonban az utóbbi időben egyre változatosabb és véletlenszerűbb indokokkal kerülnek fel emberek a listára. 2018 volt az az év, amikor a szélsőséges nacionalisták listázni kezdték a kettős állampolgár kárpátaljaiakat is. Idén október elejére már 300-ra nőtt a listázottak száma – akiket nem mellesleg folyamatos fenyegetés ér a szervezettől. Eredményképp több vezető beosztású, magyar nemzetiségű, kettős állampolgár közalkalmazott is benyújtotta felmondását. A listán megtalálható Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is.

Az EP elnökéhez fordult a Fidesz-KDNP Bocskor megfenyegetése miatt

Amiatt fordultak a testület elnökéhez, David Sassolihoz, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében a frakció felháborodásának és aggodalmának adott hangot Bocskor Andrea nyílt és durva megfenyegetése miatt.

A közlemény szerint Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője levelében arra is felhívta Sassoli elnök figyelmét, hogy

Bocskor Andrea kárpátaljai magyarként az Ukrajnában élő magyar kisebbségeket is képviseli, és gyakran szóvá teszi az őket érő jogkorlátozásokat.

Példaként említette, hogy a képviselő a kisebbségi szervezetekre gyakorolt politikai nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek minősíttette azt a legutóbbi esetet, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) mondvacsinált okokra hivatkozva, durva támadásokat intézett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és annak vezetője, illetve más kárpátaljai magyar szervezetek ellen.

A delegáció képviselői arra kérik David Sassolit, hogy az EP nevében fejezze ki szolidaritását a megtámadott képviselővel, illetve szólítsa fel az ukrán hatóságokat, hogy akadályozzanak meg mindenfajta fenyegetést, uszítást és gyűlöletkeltést az európai parlamenti képviselők, valamint az ukrajnai magyar közösség tagjai ellen.

Mandiner888

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!