2021. április 11.,
vasárnap, Leó, Szaniszló napja

Bocsánatkérést várnak a vendéglátósok Karácsonytól

Magyar Nemzet

2021. március 4., csütörtök 07:55

Arra várnak a kiszolgáltatott helyzetbe került vendéglátósok, hogy a főváros vezetése visszautalja a behajtott iparűzésiadó-előlegeket, amit nem a jog, hanem a tisztesség alapján a bértámogatások miatt is sürgősen meg kellene lépni – közölte a Magyar Nemzettel az ipartestület. A budapesti iparkamara eközben levélben kezdeményezte a legsérülékenyebb kör számára az általános adómoratóriumot a kormánynál és Karácsonyéknál.

Azt várjuk, hogy a városvezetés kiáll és elnézést kér a bajba került vállalkozásoktól, erkölcsi-etikai alapon. Annak ellenére, hogy jogilag szabályosan járt el a fővárosi önkormányzat az iparűzésiadó-előlegek behajtásával, az inkasszóval, azt várjuk, hogy tisztázzák: az ősszel miért nem jutottak segítséghez az érintett vállalkozások, és miért nem kaptak választ a helyi adóhatóságtól?

Elvárjuk, hogy haladéktalanul visszautalják a céges számlákról elvont pénzeket, főleg hogy azokat a munkahelyek megmentésére szánt állami bértámogatásokból vették el

– jelentette ki szerdán a Magyar Nemzetnek a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a hét elején jelzett budapesti krízishelyzetről.

Kovács László kifejtette: szó sincs politikai hangulatkeltésről, sokkal inkább morális alapon kezelik az adóelőlegek váratlan behajtásáról szóló intézkedést, ami a mostani kiélezett gazdasági helyzetben elítélhető lépés volt a fővárostól.

– A bürokrácia tette a dolgát, ami látszik, hogy túlbonyolított, eleve egyszerűsíteni kell. Amiatt azonban, hogy a rendszer mennyire érzékeny a külvilágban zajló folyamatokra, és az miként igazodik az adófizetők körülményeihez, a politikusokat lehet felelősségre vonni – vélekedett az ipartestület vezetője.

Kiemelte: mindenki számára nyilvánvaló már egy éve, hogy pandémia van, ami példátlanul ellehetetlenített több olyan gazdasági területet, ahonnan korábban bőségesen gyarapodott a költségvetés, helyi és országos szinten. Ezzel arányosan várja a piac az állami és a helyi szintű támogatásokat a válsághelyzetben.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Nemzet