2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Biszku Béla nyugdíjpótlékát is megvonják

142 egykori kommunista ügynök vagy vezető veszíti el nyugdíjának egy részét augusztustól. Úgy tudni, egyikük Biszku Béla, az 1956-os megtorlásokat irányító volt belügyminiszter. A szakértői bizottság egyedileg mérlegelt, nem automatikusan döntött.

Az Antall-kormány idején a parlament megvonta a nyugdíj-kiegészítést azoktól, akiket így jutalmaztak a kommunista diktatúra szolgálatáért. A Horn-kormány azonban visszaállította a korábbi állapotot. Az '56-os megtorlásokat belügyminiszterként irányító Biszku Béla ezért kap kiemelt pártnyugdíjat – 261 ezer forintot havonta.

– Nagyon furcsa, hogy az a Göncz Árpád, aki '56 után maga is börtönben ült, az '56-os megtorlás főszereplőinek az ezen az alapon megítélt nyugdíj-kiegészítést visszaadta. Számomra ez döbbenetes és érthetetlen, és nagyon megütköztünk mindannyian, amikor kikértük ezeket az okiratokat, és láttuk, hogy ő ezeket érdemben egyáltalán nem vizsgálta meg – mondta a Hír TV-nek Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

A nyugdíj-kiegészítések felülvizsgálatát öttagú szakértői bizottság végezte el a kormány felkérésére.

Több mint ezer nyugdíjaktát vizsgáltak meg

A bizottság több mint ezer nyugdíjaktát vizsgált át, amelyek összefüggésbe hozhatók azzal, hogy a jogosult: 1945 és 1949 közötti időszakban a demokratikus államberendezkedés felszámolásában játszott szerepet, részt vett az 1956-os forradalom leverésében, vagy azt követő megtorlásokban, 1948 és 1990 között titkosszolgálati tevékenységet folytatott, állami vezetői tisztséget töltött be, vagy a KISZ-ben, a Magyar Kommunista Pártban, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban tisztséget viselt.

– 1100 nyugdíjaktából kellett kiindulni, amelyek szinte mindegyike hiányos volt, ezért levéltárakban, állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárában, a Köztársasági Elnöki Hivatalban kellett a történészeknek és a bizottságnak utánanézni, hogy azok a különböző díjak, elismerések, amelyeket korábbiakban kaptak ezek a személyek, azok valódi teljesítmény miatt kerültek odaítélésre, vagy pedig a párttisztség, a párthűség vagy pedig a demokratikus államrend leépítésében játszott szerep volt az, amiért ezeket a juttatásokat megkapták – mondta Rétvári Bence, a KIM államtitkára.

A bizottság döntése alapján 142 személytől vonják a nyugdíjpótlékot.

– A társadalom igazságérzetének kielégítését, jogos igényének kielégítését jelenti, hiszen mégis lehetetlen dolog, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a társadalom olyan személyeknek fizessen, ha csak csekély összegeket is, akik kifejezetten a társadalomellenes tevékenységük miatt részesültek ebben a jutalomban – véli Kahler Frigyes nyugalmazott büntetőbíró, jogtörténész.

A pártállam kiszolgálói augusztustól kapnak csökkentett nyugdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!