2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Belföld

Bírságolhatnak, ha a kéményseprő nem jut be

Mától elkezdődött az idei fűtési szezon. Több tízezer lakásba még mindig nem tudtak bejutni a kéményseprők. Ugyanakkor csak a fővárosban eddig már négyen vesztették életüket a szén-monoxid-mérgezésben. Szakemberek szerint a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények rendszeres ellenőrzésével, szén-monoxid-érzékelők felszerelésével, valamint gyakori szellőztetéssel megelőzhetők lennének a hasonló esetek.

„A múlt héten, amikor ezek a hűvös napok voltak, akkor esténként fűtöttem, mert nekünk van kiegészítő fűtésünk” – nyilatkozta a Hír TV-nek egy hölgy, hozzátéve: „A férjem fűtésszerelő, tehát ő minden szezonban ellenőrzi, és mindenkinek javasolja, hogy ellenőrizzék.” Ennek ellenére még mindig 10 százalék körül van azoknak az aránya, akik ezt elmulasztják.

„A tavalyi évhez képest felére csökkent azoknak a lakásoknak a száma, ahova a kéményseprő nem tudott bejutni, de így is még magas számról beszélhetünk. Szeptember 30-áig ez 53 ezer lakást jelentett a fővárosban” – közölte Kovács Balázs, a Főkétüsz Fővárosi Kémpényseprő-ipari Kft. ügyvezető igazgatója.

A kéménytüzek és a szén-monoxid-szivárgás megelőzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. „Sok minden okozhat olyan szűkületet, dugulást, ami az égéstermék visszaáramlását okozza, és hiába jó a levegő-utánpótlásunk, bizony baleset lehet belőle. A másik része a dolognak, hogy a kémény állapotát, állagát is ellenőriznie kell a kéményseprőnek rendszeresen” – magyarázta Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke.

2013 január elseje óta a katasztrófavédelem felszólíthatja, végső esetben pedig meg is bírságolhatja azokat, akikhez nem tud bejutni a kéményseprő. „Amennyiben ez két alkalommal nem sikerül a kéményseprőknek, illetve a második alkalomtól számított 30 napon belül az ingatlan tulajdonosa vagy használója nem rendeli meg ezt a közszolgáltatást, ebben az esetben számunkra a közszolgáltató az adatokat átküldi. Mi ebben az esetben hatósági eljárás keretein belül egy papíralapú ellenőrzést indítunk” – közölte Palotai Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Idén csak a fővárosban már négy ember vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben. Szakemberek szerint a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények rendszeres ellenőrzésével, karbantartásával, szén-monoxid-érzékelők felszerelésével, valamint gyakori szellőztetéssel elkerülhetők lennének a hasonló esetek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Együtt küzdünk egy gigászi harcban, hogy felszabadítsuk nemzeteinket azon gonosz eők uralma alól, akik tönkre akarnak tenni minket - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök, aki üzenetet küldött Budapestre, a CPAC Hungary elnevezésű rendezvényre. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!