2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Belföld

Többmilliárdos kárt okozhattak P. Koltai Gáborék

Megkezdődött az áfacsalással vádolt producerek büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség szerint milliárdokkal károsították meg a költségvetést.

Bár a filmiparban dolgoznak, P. Koltai Gábor producer, aki az ismert színész, Koltai Róbert fia és öt társa nem járult hozzá, hogy kép- és hangfelvétel készüljön róluk a Fővárosi Törvényszéken. Helyettük az ügyész ismertette egy pénzügyi krimi forgatókönyvének is beillő vádiratot.

„Koltai Gábor elsőrendű vádlott cselekményeivel összesen 2 milliárd 279 millió 928 ezer 564 forint hátrányt okozott a központi költségvetésnek...” – A vád szerint P. Koltai Gábor 2008-tól angol nyelvű, háromdimenziós animációs filmeket kezdett gyártani. Producertársával hazai, illetve offshore cégekből álló hálózatot hozott létre, a láncot áfacsalásra, illetve a filmgyártásért járó állami támogatás megszerzésére használták fel – állítja az ügyészség.

„A ... Kft. Koltai Gábor irányításával a The Hammermann, a Pöröly című film gyártásával kapcsolatban az ... Kft. nevében, a saját maga által a ... Kft. nevében, Cs. Zoltán negyedrendű vádlott által, valamint a ... Kft., ... Kft. számlázási láncolaton keresztül Cs. Zoltán harmadrendű, valamint a szökésben lévő F. Dávid által kiállított gazdasági tevékenységet nem takaró, fiktív számlákat állított a könyvelésébe, és számolta el azok általános forgalmi tartalmát” – ismertette Zsilka László ügyész.

A szakértők szerint volt olyan film, amelyiknél a tényleges előállítási költség négyszeresét számlázták ki. A védők vádirat-pontosítást indítványoztak, vitatva a túlszámlázást. „A szakértő azt mondja, becsült, hasra ütött, és úgy mondott értéket, az eredeti előállítási költségeket nem vette figyelembe. Hasonlattal élve, elkészül egy ház, valaki ráfordít valamit, vannak számlák, belekerül százmillióba, jön egy másik valaki, felkérik, mondja meg, mennyiért építené fel? Ő felépíti hatvanmillióból. De ebből nem következik, hogy az nem százmillióba kerül. Márpedig a vádiratba adatok alapján ez van” – mondta Morvai Attila ügyvéd.

P. Koltai Gábor nem nyilatkozott.

A vád szerint a producerek a fiktív számlákat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak nyújtották be, a hivatal állította ki a filmtámogatások folyósításához szükséges igazolást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!