2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Belföld

Bezár az ózdi gyár, 1200 ember marad munka nélkül

Az elhibázott gazdaságpolitika is szerepet játszott a gyárbezárásban Ózdon - ezt monda a Fidesz helyi frakcióvezetője. Kedden derült ki, hogy a mintegy 1200 embert foglalkoztató ABB Kft december végéig befejezi a termelést, a dolgozókat pedig elbocsájtják. A térség országgyűlési képviselője a kormánnyal egyeztet a megoldásról.

  • Bezár az ózdi gyár, 1200 ember marad munka nélkül

A tavalyi a választási kampány költségvetése volt, az idei pedig a túlélésé

- mondta a Fidesz ózdi frakcióvezetője a helyi képviselőtestület csütörtöki ülésen, miután a város legnagyobb foglalkoztatója kedden bejelentette, hogy év végéig befejezi a termelést, és elbocsát 1200 munkavállalót. Csuzda Gábor hozzátette, hogy az elektronikai termékeket gyártó ABB Kft. veszteséges működése mellett a városvezetés gazdaságpolitikája is hozzájárult a bezáráshoz.

A város jobbikos polgármestere szerint azonban kizárólag piaci alapon döntöttek a gyár bezárása mellett.

A térség Fideszes országgyűlési képviselője kormányzati segítséget sürget. Ennek eredményeként pénteken a városba érkezik az Innovációs és Technológiai miniszter, hogy felkutassák azokat a lehetőségeket, és eszközöket, amelyek segíthetik a munka nélkül maradók további foglalkoztatását.

Palkovics: a kormány segíti a munkanélkülivé lett ózdiak elhelyezkedését

A kormány segíti a munkanélkülivé váló ózdiak elhelyezkedését - közölte pénteken az innovációs és technológiai miniszter a városban, miután Riz Gábor fideszes képviselő társaságában önkormányzati vezetőkkel és az ABB cég vezetőivel egyeztetett.

A főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyártó ABB a héten jelentette be, hogy az év végén bezárja ózdi gyárát, ami mintegy 1200 munkahelyet érint.

Palkovics László sajtótájékoztatóján azt mondta: a cél az, hogy a társaság munkavállalói mielőbb új állást találjanak, ezért a tárca prioritásként kezeli az ózdiak ügyét.

A minisztérium azon dolgozik, hogy az ózdi munkavállalók biztonságban legyenek, és minden eszközt ennek rendel alá - tette hozzá.

A kormány már korábban is segített Ózdon, és most is fog - mondta Palkovics László. Közölte: az ABB arról tájékoztatta, hogy nem azért hozta meg döntését, mert nem volt elégedett az ózdiak munkájával, hanem azért, mert a termék "kifutott".

A legoptimálisabb az lenne, ha a gyár egyben maradna, befektetők érkeznének, erre pedig van remény, a munkavállalók képzettek. "Készek vagyunk, hogy ehhez támogatást nyújtsunk" - közölte.

Már nagyon sok vállalat jelentkezett a térségből, hogy az elbocsátandó, képzett dolgozókat alkalmaznák, a tárca ehhez is támogatást ad - tette hozzá a miniszter.

Az ABB kedden a piaci kereslet csökkenésével indokolta az ózdi gyár bezárását, amely 2018-ban került a tulajdonába a GE Industrial Solutions felvásárlásának részeként.

Az üzem 2020 végén áll le véglegesen. A megmaradó néhány gyártósort az ABB más üzemeibe telepítik át. A döntés nem befolyásolja az ABB egyéb magyarországi befektetéseit.

A cég közölte, hogy az elbocsátandó dolgozóknak támogatást kíván nyújtani, amely meghaladja a Munka törvénykönyve által előírt szolgáltatásokat.

Az ABB több mint száz országban van jelen és 144 ezer embert alkalmaz.

A nyilvános cégadatok szerint az Industrial C&S Hungary Kft. néven működő ózdi üzem árbevétele 2018-ban 54,3 milliárd forint, adózás utáni vesztesége pedig 13 milliárd forint volt.

 

 

Hír TV, MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!