2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Bevezetnék a kancellária-rendszert a szakképzési centrumokban

Hír TV

2018. november 11., vasárnap 09:30, frissítve: vasárnap 11:22

Bevezetnék a kancellária-rendszert a szakképzési centrumokban, és átalakítanák a szakgimnáziumokat – a kormány terveiről Pölöskei Gáborné beszélt az Inforádiónak.

A szakképzésért is felelős helyettes államtitkár a részletekkel kapcsolatban azt mondta: szakképző-térségeket és tanműhelyeket hoznak létre, a szakgimnáziumokat pedig a mérnökképzés előszobájává tennék. Ha a parlament megszavazza a törvényjavaslatot, akkor a képzési centrumok fenntartását a minisztériumtól a Felnőttképzési Hivatal veheti át.

„A kancelláriarendszer lényege az, hogy a menedzselést erősítsük. Hiszen maga a szakképzés területi gazdasági igényeket kell h kiszolgálja. Ha a centrum iskolaként működik, akkor lehet, hogy a jelenlegi főigazgató nagyon jó iskolaigazgatói fejjel gondolkodik, de nem feltétlenül gazdasági szempontú menedzser-fejjel gondolkodik. ezt a kettőt itt ötvözni kell, A kancellária-rendszer és a duális vezetés ezt tenné lehetővé” – így a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Nem indokolt

Nincs olyan körülmény ami indokolna egy ilyen radikális változtatást tanév közben - mondta a hír TV-nek a pedagógusok szakszervezetének szakértője a szakképzés átalakításával kapcsolatban. Palotás József emlékeztetett 2015-ben a nemzetgazdasági minisztérium létrehozott egy olyan önállóságot biztosító struktúrát, amelyben a szakképző intézmények vezetői a centrumok főigazgatói és az iskolaigazgatók nagyobb hatásköröket kaptak, a kancellárok viszont elvonnának bizonyos jogköröket a szakképzési vezetőktől.