2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Benkő: Köszönet Törökországnak, amiért 4 millió szír menekültről gondoskodik

Köszönet illeti Törökországot, amiért 4 millió szír menekültről gondoskodik a saját területén, ez rendkívül fontos Magyarországnak és Európának - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, miután hivatalos találkozón fogadta Hulusi Akar török védelmi minisztert.

  • Benkő: Köszönet Törökországnak, amiért 4 millió szír menekültről gondoskodik

A közös sajtótájékoztatón a magyar tárcavezető azt mondta, hogy Magyarországnak fontos, mindennapos feladat az illegális bevándorlás ügyének megoldása, a déli határ védelme.

Hangsúlyozta: Magyarország szándéka a békemissziós feladatok során, hogy a katonák ott segítsenek a problémák felszámolásában, ahol azok keletkeznek. Ebben a kérdésben Törökország ugyanígy gondolkodik - jegyezte meg.

Egyformán látják azt is, hogy fontos a Nyugat-Balkán békéje, stabilitása. Törökország jelentős erőkkel járul hozzá a békemissziós feladatok ellátásához a Nyugat-Balkánon is, ezért köszönet és elismerés illeti, hiszen segíti Magyarország célkitűzésének megvalósítását - hangoztatta Benkő Tibor.

Békéről, biztonságról akkor lehet közösen gondolkodni, ha a továbbiakban is folytatják az együttműködésüket a kiképzés és az oktatás területén - vélekedett.

A "megfelelő képességeket" csak akkor lehet kialakítani, ha erős védelmi ipart hoznak létre, a kutatás-fejlesztés, az innováció területén is megtalálják a kooperáció lehetőségét - mondta.

A béke és a biztonság egyik kulcskérdése a terrorizmus elleni küzdelem - emelte ki a magyar miniszter.

Kijelentette, hogy Törökország nagyon eredményesen kezeli a koronavírus-járványt, amihez gratulált.

 Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Benkő Tibor közölte: bíznak benne, hogy a pandémia miatti helyzet lehetővé teszi augusztusban a nemzetközi repülőnap megtartását Kecskeméten. Kérte partnerétől, hogy az eseményen vegyen részt a Török Csillagok nevű alakulat, és Hulusi Akar támogatta az elképzelést.

A magyar miniszter azt mondta, hogy barátsága kollégájával "nem tegnap" kezdődött, hiszen éveken keresztül szolgáltak együtt vezérkari főnökökként az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) szövetségrendszerében.

A béke és a biztonság megőrzése a legfontosabb feladat - hangoztatta.

Közölte, hogy koszorúztak az első világháborúban elhunyt török hősök emlékművénél. Ugyanezt a tiszteletet Törökország is megadja Magyarországnak a kölcsönösség elve alapján - tette hozzá.

Benkő Tibor úgy összegzett, hogy eredményes, hasznos, baráti találkozón vannak túl.

Hulusi Akar szerint hatékony megbeszéléseket folytattak, amelyek egész Európa előnyére válnak majd.

Tárgyaltak a NATO-ról, a Balkánról, Líbiáról, Afganisztánról, Azerbajdzsánról - sorolta.

A török miniszter úgy fogalmazott, hogy tiszta és nyílt a két ország kapcsolata. Azt kívánta, hogy mielőbb legyen hasonló találkozó, mert sok a közös munka.

Úgy látják, hogy Magyarországnak nagy a szerepe a közép-európai változásokban - mondta Hulusi Akar.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!