2020. október 27.,
kedd, Szabina napja

Benkő: Ahogy Demeter Márta, így mi is lezártnak tekintjük ezt az ügyet

Hír TV

2019. február 19., kedd 20:54, frissítve: kedd 21:20

A Facebookon kérte számon Demeter Márta a honvédelmi minisztert, amiért nem vizsgálta ki, hogy miként kerülhetett ki a Honvédkórházból az őt és édesanyát érintő egészségügyi információ. Benkő Tibor a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában Földi-Kovács Andreának azt mondta: a vizsgálat csak akkor lenne teljes, ha a képviselő is közreműködne az igazság kiderítésében. Demeter ugyanakkor ezt nem tette meg, és azt üzente, hogy lezártnak tekinti az ügyet.

A nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott Demeter Márta, az LMP társelnöke VIP-kártyát igényelt magának a Honvédkórházban. Vita alakult ki a képviselő asszony és a Honvédelmi Minisztérium között a tekintetben, hogy kinek is igényelte ezt az ellátást, vagy kártyát, illetve, hogy publikáltak-e minősített adatokat, vagy bizalmas egészségügyi információkat. Személyesen a honvédelmi minisztert megszólítva Demeter Márta a Facebookon azt írta, hogy a honvédelmi miniszter átlépett egy határt, emberileg is megbukott, hiszen tudta, hogy mi a helyzet.

„Ez rendkívül kényes kérdés, mivel Demeter Márta, pontosabban az LMP a képviselő elhunyt anyjára hivatkoznak, ezért csak annyit tudok elmondani, hogy közreadtunk mi egy közleményt, amelyben azt kértük, hogy ha őszintén akarunk beszélni erről a témáról, akkor járuljon hozzá, hogy minden dokumentumot nyilvánosságra hozzunk. Ez nem történt meg, azt nyilatkozta a Facebook oldalon, hogy ő lezártnak tekinti ezt az ügyet. Ha ő lezártnak tekinti, akkor mi kénytelenek vagyunk szintén lezártnak tekinteni ezt az ügyet, igazából, az igazság akkor derülni ki, ha azokat a dokumentumokat szépen egymás mellé raknánk, megnéznénk rajta a dátumokat és az aláírásokat, hogy melyik kitől származik, melyik dokumentum mit kér, akkor tudnánk lezárni. Mivel Demeter Márta így nyilatkozott, azt én tiszteletben tartom és nem is kívánok az Ő hozzájárulása nélkül ebben a kérdésben nyilatkozni” – jelentette ki a Hír TV-ben a honvédelmi miniszter.

 

Újabb és újabb kihívások

A haderő fejlesztés nagyon jó ütemben halad - számolt be Benkő Tibor, de emlékeztetett arra, hogy a Zrinyi 2026 program neve is mutatja a céldátumot, s addig is az újabb és újabb kihívások újabb és újabb képességeket igényelnek. Párhuzamosan folytatódik a katonaság létszámának és a haderő technikájának fejlesztése. Mike Pompeo látogatását követően vált biztossá, hogy  egy közép hatótávolságú rakétarendszert is vásárol hazánk.  Ez nem csupán NATO kötelezettség, hanem a légtér szuverenitását, s teremti meg. Hazánk légtere NATO légtér, de Magyarország védelmét szolgálja ez a fejlesztés– mondta Benkő Tibor.

A sajtóértesüléseket a norvég-amerikai konzorcium kapcsán nem erősítette meg a miniszter, mert konkrét szerződések még nincsenek, úgy fogalmazott, hogy piackutatás folyik. Emlékeztetett, hogy egy ilyen arányú, egymilliárd dolláros fejlesztés kapcsán soha nem csupán az eszközről beszélünk, hanem a logisztikai biztosítást, a személyi állomány kiképzését is magában foglalja ez az összeg. Benkő Tibor reméli, hogy az év első felében ezek a tárgyalások lezárulnak, és megkezdődhet a szerződések megkötése. A fejlesztés részeként önálló fegyvergyártás indul cseh licenszek alapján, és olyan pilótaképzés is indul, ami az egész régióban egyedül nálunk lesz. 

A teljes beszélgetés: