2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 23:30

Belföld

Beható vizsgálat jön a szexuális visszaélésekkel vádolt volt érsek ügyében 

A vatikáni archívum alapos átvizsgálását rendelte el Ferenc pápa a szexuális visszaélésekkel megvádolt Theodore McCarrick volt washingtoni érsek ügyében – tudatta szombaton a Római Kúria.

  • Beható vizsgálat jön a szexuális visszaélésekkel vádolt volt érsek ügyében 

A 88 éves McCarrick júniusban kényszerült visszavonulni, miután a New York-i érsekség vizsgálata arra jutott, hogy hiteles és megalapozott az a vád, amely szerint McCarrick még New York-i papként a múlt század hetvenes éveinek elején szexuálisan zaklatott egy 16 éves ministránsfiút. Ő az első bíboros, aki szexuális zaklatás vádja miatt távozott tisztségéből, bár ő maga azt állítja, nem emlékszik, hogy zaklatta volna a fiút. Arra viszont nem reagált, hogy sajtóértesülések sora számolt be arról, hogy McCarrick fiatal papokat és szeminaristákat kényszerített arra, hogy lefeküdjenek vele.

Carlo Maria Vigano bíboros, korábbi washingtoni pápai nuncius augusztusban személyesen Ferenc pápát is azzal vádolta meg, hogy évek óta tudomása van a McCarrickkel kapcsolatos vádakról, mégsem tett semmit. Egy amerikai pap már 2000-ben írt a McCarrick által elkövetett zaklatásokról az akkori pápai nunciusnak az Egyesült Államokban. Ennek ellenére II. János Pál egy évvel később bíborossá kreálta. Vigano lemondásra szólította fel Ferenc pápát, és egy sor főpapot, akiket azzal vádolt meg, hogy eltussolták McCarrick ügyeit.

A Római Kúria szombati közleményében a pápát ért vádra nem reagált, de azt írja, hogy Ferenc pápa által elrendelt vizsgálat feltárhatja, hogy a múltban „ születtek olyan döntések, amelyek nincsenek összhangban azzal, ahogyan ma kezelnénk az ilyen ügyeket”. Többé nem elfogadható, hogy a bűnöket elkövető vagy eltussoló püspökök a papoktól eltérő megítélés alá essenek – teszi világossá a Vatikán, amely azt is aláhúzza: az egyház az igazság útját követi, akárhová is vezessen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!