2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Bayer Zsolt: Újféle érettségi

Persze aki nem elég modern, úgysem fogja megérteni, de megérkezett végre az új generáció, amelyik bizony átértelmezi a világot. „A főőőld fog sarkából kidőlni” – ordítják, és kedvelik Marx Károlyt és a proletárdiktatúrát. Közülük a legfiatalabbak – nem csoda, a fiatalság mindig olyan „radikális”! – pedig átértelmezik végre az érettségi elavult fogalmát és még elavultabb mechanizmusát is. Kiderül ez a Magyar Narancs vezető híréből, amelyet ezúttal teljes terjedelmében idézünk, mert korszakalkotó jelentőségű, íme:

  • Bayer Zsolt: Újféle érettségi

 

„Húszezren tiltakoznak a nehéz matekérettségi miatt

Néhány óra leforgása alatt több mint 20 ezren írták alá azt a petíciót, amit érettségizők indítottak a keddi középszintű matematikaérettségi után, mivel a feladatokat túl nehéznek, a középszintet meghaladónak találták – írja a Népszava az Eduline oktatási hírportálra hivatkozva.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Totyik Tamás matematikatanár, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke is, aki szerint a második részben található feladatok valóban nem voltak könnyűek, sőt kifejezetten összetettek és időigényesek voltak. Az első rész feladataiból szerezhető pontszámok ráadásul a ketteshez sem elegendők, így azok, akik a második feladatsorban egyetlen feladatot sem tudtak legalább részben megoldani, szinte biztos, hogy meg fognak bukni.”

Kérem, ez egyszerűen kolosszális! Most látszik csak, micsoda elmaradott, kőkorszaki, az élet mellett járó generáció volt például a miénk, apáink, nagyapáink világáról már nem is beszélve!

Mi, kérem, soha nem tiltakoztunk amiatt, hogy nehéz az érettségi, és aláírásgyűjtésbe sem fogtunk emiatt. Mi még a kőbaltás emberek voltunk. Tiltakozás és aláírásgyűjtés helyett fogtuk magunkat, és nekiálltunk rettegni. Mármint az érettségitől. Rettegésünkben pedig, még ha csak az utolsó pillanatban is, de őrült tanulásba fogtunk. Aztán elkezdődött a dolog. Idegeskedés, meló, gyomorgörcs, kreativitás – csupa kőkorszaki dolog. És abszolváltuk.

Persze kicsit csaltunk is, én például két magyarérettségit írtam meg, cserébe másnap a vécé víztartályában megtaláltam két matekpélda megoldását. Ma már a Zs generáció nem ilyen elmaradott. Ők egyszerűen tiltakoznak egy jót, hogy nehéz az érettségi, aláírást gyűjtenek, s mert a nagy idők nagy embereket követelnek, hát mindjárt találnak is maguknak egy Totyikot, aki szerint tényleg.

És ne tévedjünk, legkésőbb holnap a Demokratikus Koalíció vállvetve a Jobbikkal és a Momentummal (kihagytam valakit, Ildikó?) odaáll majd a tiltakozók mellé, hogy tényleg nehéz a matekérettségi, s mi sem bizonyítja jobban, hogy diktatúra van. S aztán hamarosan jön majd Kosztolányi Aranysárkányának világa, ahol meg is verik a tanárt, ha buktat. Hamarosan jön a lumpenprolik apoteózisa (azt hívják pokolnak). S aki mondjuk megtanult helyesen írni, az rághatja szégyené­ben az ökleit, mert ő a „nyelvtannáci”.

Szóval, nagy a kontraszt tegnap és ma között. Ma előfordulhat, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a történelemérettségi esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzéteszik.

Nem ma kezdődött ez, de mégis… Nem csoda, hogy az Oktatási Hivatal feljelentést is tett az ügyben.

Minap meséli barátom, hogy itt járt egy magas rangú német katonatiszt, és elmondta, közelharcot kellett vívniuk, hogy lehessen alkalmassági vizsgálatot tartani azoknak, akik jelentkeztek katonának, mert a német alkotmánybíróság szerint ez sérti a szabadságjogokat. Mármint az alkalmassági vizsgálat.

A jövőben ezek az érettségizők fogják betölteni a teret, a vakok lesznek a hadsereg mesterlövészei és a féllábúak indulnak az olimpián 110 gáton. Már ha lesz olimpia. Ugyanis az a kiválóság förtelmes parádéja – azok szerint, akik nyelvtannácinak hívják azokat, akik egy sz-szel írják a leszt.

És övék a jövő.

Bayer Zsolt

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!