2021. 09. 19. Vasárnap Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 04:00

Belföld

Baloldali propaganda amerikai pénzből

A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni. A kérdést legtöbbször az ellenzék vetette fel a a miniszterelnök külpolitikájának bírálataként, miközben a kormány álláspontja ismert: az EU- és NATO-tagságnak nincs alternatívája. Az ellenzék az utóbbi években igyekezett a kabinet EU-kritikáját EU-ellenességként tálalni. Ebben segít nekik a Nyugati Pályán.

2020 februárjában hozták létre a Nyugati Pályán nevű Facebook- és Instagram-oldalt, amelyet a leírása szerint „az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával a FLOW PR (Splendidea Communications Kft.) kommunikációs ügynökség üzemeltet”. – Mi úgy gondoljuk, Magyarország a Nyugathoz tartozik, és a jövőben is a nyugati pályán érdemes folytatnia. Ehhez szolgáltatunk érveket, és erről szeretnénk meggyőzni minél több magyart – írják. 

A tematikus oldal azt a kérdést járja körül, hogy Magyarország hova tartozzon: „Nyugathoz vagy Kelethez?” Ez egy olyan álprobléma, amelyet a hazai ellenzék rendszeresen felvet Orbán Viktor külpolitikájának kritikájaként, ám a kérdés ilyen formában nincs terítéken és az elmúlt tíz évben nem is volt. Magyarország elkötelezett tagja az EU-nak, ám a magyar kormány gyakran üt meg kritikus hangot az unió egyes lépéseivel, elképzeléseivel, intézményrendszerével szemben, amelyet a hazai ellenzék igyekezett EU-ellenességként beállítani. Ez a kép azonban hamis: leginkább arról van szó, hogy a kormány nem fél konfliktust vállalni az unióval a nemzeti érdekek védelmében – mint az történt pél­dául a migráció kérdése kapcsán. Mind­emellett érdemes megjegyezni: a közvélemény-kutatások alapján a magyar emberek többsége EU-párti.

Hazánk NATO-tagságával kapcsolatban hasonló a helyzet: Magyarország a katonai tömbön belüli erejéhez viszonyítva felülreprezentált a NATO-missziókban. Sőt a honvédség olyan küldetésekben is részt vett, amelyet aligha nézett jó szemmel Oroszország: 2019 májusától Magyarország vette át a NATO kötelékében működő, a balti országok légtérvédelmét ellenőrző parancsnokság vezetését.

A Nyugati Pályán oldalainak üzemeltetője a Splendidea Communications Kft., amelynek tulajdonosa a ­Splendidea Corportations Zrt. Az utóbbi cég tulajdonában van a Political Capital Kft., amelynek székhelye a Montevideo utca 2/C-ben van, pont ugyanott, ugyanazon az emeleten, ahova a Splen­didea Communications Kft. is be van jegyezve. A Speldidea-cégek korábbi tulajdonosai között találjuk Somogyi Zoltánt, a Political Capital alapítóját is. További kapcsolatot jelent a Splen­didea-hálózat és a Political Capital között Sz. Krisztián, aki mind a Splen­didea Corportations ­Zrt.-ben, mind a Political Capital ­Kft.-ben tulajdonos volt egy időben.

 
Krekó Péter, az elemzőcég ügyvezető igazgatója
 

 Az amerikai pénzből működő propagandaoldal számításaink szerint eddig legkevesebb 22 esetben hirdette meg posztjait a közösségi médiában. Összesítésünk alapján a Splendidea Communications Kft. legalább másfél millió forintot költött tartalmaik népszerűsítésére. A Magyar Nemzet kérdésekkel fordult a budapesti amerikai nagykövetséghez, hogy megtudjuk, milyen programon keresztül jutottak támogatáshoz a Nyugati Pályán szerkesztői, és pontosan mennyi pénzt kaptak. Megkeresésünkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

Érdekesség, hogy Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója nemrég pert nyert több jobboldali médium ellen, amelyek azt állították, hogy az elemző külföldi, amerikai érdekek kiszolgálója.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Kittenberger emléknap Nagymaroson

Magyarország megint olyat tud mutatni a világnak, amely értékét és súlyát tekintve a pápalátogatással is felér - mondta a Kittenberger Kálmán emléknapon Pesti Imre. 2021. szeptember 18.

Mentőövet kapnak a brexit miatt nehéz helyzetbe kerülő magyar cégek

Október 11. és 15. között pályázhatnak támogatásra a Brexit miatt nehézséggel küzdő magyar cégek – jelentette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán. 2021. szeptember 18.

Csak hétfőn folytatódhat az előválasztás

A Fidesz kommunikációs igazgatója színjátéknak nevezte az előválasztást. 2021. szeptember 18.

Legfrisebb híreink

Troll: Nagyító alatt a kampánydalok

Lentulai Krisztián vendégei Palányi Nóra a Karc Fm riportere, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese, Gav Duncan skót Fidesz-bérenc és Tóth Szabi zenész voltak

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!