2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Baloldali paktum: még mindig sok a kérdőjel

Az MSZP, a DK és az Együtt–PM vezetőinek pénteki ünnepélyes paktumkötése ellenére még mindig nem lehet tudni, hogy milyen arányban oszlanak meg a baloldali ellenzéki pártok között az önkormányzati képviselői helyek Zuglóban. Bemutatkozó sajtótájékoztatóján se az együtt–PM-es polgármesterjelölt, se az MSZP helyi elnöke nem ismertette a megállapodás részleteit. Közben a belvárosi szocialisták vezetője, Steiner Pál elfogadta az Együtt–PM-es Juhász Péter polgármesteri jelölését, de továbbra sem ért vele egyet. A XIII. kerületben még mindig nem dőlt el, hogy indítanak-e másik baloldali polgármesterjelöltet az Angyalföldet 20 éve irányító MSZP-s Tóth Józseffel szemben.

A Civil Zugló Egyesület elnöke egy XIV. kerületet ábrázoló térképet hozott a baloldali ellenzék közös polgármesterjelöltjének sajtótájékoztatójára. Arra hivatkozott, hogy Karácsony Gergely budai lakos, ezért még eltévedne Zuglóban. Várnai László és az Együtt–PM társelnöke egyébként jól ismeri egymást: négy éve még mindketten az LMP színeiben politizáltak. Karácsony ma már az MSZP és a DK támogatásával indul a kerületvezetői posztért.

A zuglói volt egyébként az elmúlt időszak egyik legbotrányosabb tárgyalássorozata a baloldalon. Az Index szerint a szocialisták a 15 önkormányzati képviselői poszt kiosztásakor először beleegyeztek abba, hogy nyolc jut nekik, később mégis 12-t követeltek maguknak. Azt, hogy végül melyik párt hány képviselőjelöltet állít, még mindig titkolják.

„Nézze, van számos olyan jelölt, akit minden párt közösen tudott támogatni, lesznek olyan jelöltjeink, akik egyik párthoz sem tartoznak, hanem közös jelöltek. Nagyon fontos, hogyha azt akarjuk, hogy ne csak megnyerjük a választást, hanem utána közösen jól tudjuk vezetni a kerületet, akkor ne úgy tekintsünk egymásra, hogy ki melyik párt embere” – magyarázta Karácsony Gergely, az Együtt–PM zuglói polgármesterjelöltje.

A szocialisták zuglói elnöke még a kezében lévő megállapodást sem volt hajlandó megmutatni az újságíróknak. „A megállapodás egy belső politikai megállapodás, ami azért készült, hogy az abban részt vevő feleknek az érdekeit rögzíti, nem a sajtó számára készítettük, úgyhogy ezt nagyon sajnálom, de egyelőre nem tudom megmutatni Önnek” – közölte Tóth Csaba, az MSZP zuglói szervezetének elnöke.

A nyilvánosság kizárásával, de szignó került az V. kerületben is a hetekig függőben lévő ellenzéki együttműködésre. A szocialisták belvárosi elnöke a Hír Televíziónak azt mondta, olyan megállapodás született, amelyet az MSZP mellett a DK és az Együtt–PM is elfogadott. Juhász Péter polgármester-jelöltségével azonban továbbra sem ért egyet. „Én nem értettem egyet ezzel a megállapodással, politikai kompromisszumot kellett találni, ez a kompromisszum alakult ki, Juhász Pétert az Együtt–PM javasolta jelöltnek, tehát azt, hogy milyen esélyekkel indul és alkalmas jelölt-e, az Együtt–PM vezetőitől kell megkérdezni” – fogalmazott Steiner Pál, az V. kerületi MSZP elnöke.

A XVI. kerületben a szociáldemokratákkal, a kisgazdákkal és a liberálisokkal is összefognak a baloldali ellenzéki pártok. A kompenzációs lista érdekében azonban három polgármesterjelöltet is állítanak. „Ahhoz, hogy egy párt Budapesten kompenzációs listát állíthasson, 12 polgármestert kell állítani saját színeiben. 23 kerület van” – magyarázta Sebők László, a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje.

Az MSZP, a DK és az Együtt–PM vezetősége ezért hét kerületben arra kötelezte a helyi szervezeteket, hogy egymás ellen indítsák jelöltjeiket.

– Ezt a kerületet a pártok vezetése kvázi esélytelennek tartotta, és a kompenzációs lista érdekében áldozta be?
– Nem, más kerületeket esélyesebbnek gondolt – közölte Kolozs András, az MSZP 16. kerületi elnöke.

A XIII. kerületben végül lett ellenzéki megállapodás, csak a szocialisták nélkül. Angyalföldön az Együtt–PM, a DK, és a Bokros Lajos-féle MoMa nem fogadta el az MSZP utolsó pillanatban módosított ajánlatát, amely alapján a szocialisták 11 képviselőjelöltje mellett a DK és az Együtt–PM csak 2-2 helyet kaphatott volna a kerületi önkormányzatban. „Ez a megoldás született, és azt gondoljuk, hogy reális, korrekt és tisztességes megoldás, hiszen valahogy jelezni kellett, hogy a XIII. kerület ellenzéki oldala sokszínű, abban több párt is eredményes munkát végzett az elmúlt időszakban. És az EP-választások is azt mutatták, hogy ha a DK és az Együtt–PM szavazatait összeadjuk, az több mint 30 százalék volt, kár lett volna, ha ők kirekesztettek lettek volna ebből a folyamatból” – mondta a DK szóvivője.

Gréczy Zsolt hozzátette: a DK biztosan nem indít külön polgármesterjelöltet, hanem a szocialista Tóth Józsefet támogatják. A szóvivő elmondta azt is, várhatóan a jövő héten döntenek arról, hogy ki vezesse Budapesten a Gyurcsány-párt kompenzációs listáját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Bűncselekmény lehet a Demokratikus Koalíció tagjainak adott kedvezmény – mutatott rá az Origónak a Századvég Intézet alkotmányjogásza. Ifj. Lomnici Zoltán hozzátette: ebből is látszik, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai nem a nép emberei, és nem a választókért, hanem a választók pénzéből saját magukért dolgoznak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!