2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Belföld

Balog: Elengedhetetlen a felsőoktatás átalakítása

Az emberi erőforrások minisztere szerint elengedhetetlen a felsőoktatás átalakítása. Balog Zoltán a Magyar Rektori Konferencia ünnepi közgyűlésén arról beszélt, hogy olyan hatékony struktúrát kell kialakítani, amely versenyképes, valódi minőségi oktatást nyújt és egyben fenntartható. Közben egyre több egyetem panaszkodik, hogy nincs elég pénz az intézmény működtetésére.

A Budapesti Műszaki Egyetem rektora szerint legalább másfél havi fenntartói forrás hiányzik az intézmény normális működéséhez. Az őszi több százmilliós forráselvonás után idén ugyanis minden kar csak a tavalyi költségvetésének nyolcvan százalékát használhatja fel. Úgy számolnak, jövőre valószínűleg működésképtelenné válik az intézmény.

A Pécsi Tudományegyetem több mint hatvan alkalmazottját küldi el nyáron. A döntést részben itt is az állami támogatások csökkenésével magyarázták. A szegedi egyetemen sem sokkal jobb a helyzet.

Az LMP levélben kérte számon az emberi erőforrások miniszterét. Osztolykán Ágnes szerint Balog Zoltán csak mellébeszél az ügyben. A miniszter a rektori konferencia ünnepi közgyűlésén azt mondta: a felsőoktatás rendszere gazdaságtalanul működik, miközben bizonyos területeken túlkapacitás jellemző. A cél az, hogy olyan hatékony struktúrát alakítsanak ki, amely versenyképes, valódi minőségi oktatást nyújt és egyben fenntartható. Hozzátette, megélhetési ösztöndíjjal teszik vonzóbbá a tanári pályát. Azoknak, akik pedagógusnak tanulnak, havi 25–75 ezer forintos juttatást biztosít az állam.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Simicskó István: Előbb-utóbb ebből káosz lesz + videó

Simicskó István: Előbb-utóbb ebből káosz lesz + videó

Jelenleg Németország megvédi a határait, azt csinálja, amit Magyarország 2015 óta tesz, ehhez képest az Európai Bizottság a nyáron kiszabott egy 200 millió eurós bírságot hazánkra, amelynek második felszólítása kedden fog lejárni. A témában vendégünk volt Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.
Ahonnan bejelentkezett kollégánk, az a terület hamarosan víz alatt lesz + videó

Ahonnan bejelentkezett kollégánk, az a terület hamarosan víz alatt lesz + videó

Magyarországon a pusztító árhullam, gyakorlatilag mindenki védekezik. Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Adorján Kira, a HírTV tudósítója számolt be a legfrissebb fejleményekről, majd kapcsoltuk Dóka Imrét, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szentkirályi Alexandra: Minden segítő kéz számít + videó

Szentkirályi Alexandra: Minden segítő kéz számít + videó

Összefogásra, és összedolgozásra van szükség- jelentette ki a Fidesz budapesti elnöke, a közelgő árvíz-veszéllyel kapcsolatban. Szentkirályi Alexandra szerint a legfontosabb, hogy a szakemberekre hallgatva minél többen segítsenek, hogy megakadályozzák a közelgő katasztrófát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!