2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Balesetet okoznak a hamis alkatrészek

Rengeteg autóalkatrészt hamisítanak. Bár ezek előfordulása idén már jóval kevesebb, mint a tavaly volt, mégis már az első háromnegyed évben közel olyan értékben találtak hamis alkatrészeket, mint tavaly egész évben. A NAV szerint ez rengeteg közúti balesetet eredményezhet.

  • Balesetet okoznak a hamis alkatrészek

A NAV szerint ez rengeteg közúti balesetet eredményezhet. Több tonna hamisított autódiagnosztikai eszközt, alkatrészeket és illegális járműipari szoftvereket semmisítettek meg a Mü-Gu Kft. telephelyén 2018. november 7-én. Ezeket a légszárító patronokat még 2015-ben találták. Hamisak. Több, mint ezer darab került elő belőlük, autóbuszok fékberendezésének egyik alkatrésze. Az értékük 4 és fél millió forint.

„MA az utakon 4,2 millió gépjármű van forgalomba helyezve és járja az utakat. A tavalyi évben 16 400 közúti balesett történt”– mondja Marótiné Koczur Györgyi a JAF elnöke. 

A két éve talált patronokat és további hamis autó-alkatrészeket daráltak be, azzal a céllal, hogy új és lehetőleg már eredeti alkatrészként kerüljenek vissza a piacra.

„Egy 1250 lóerős darálóval, egy úgynevezett selder berendezéssel fogjuk ezeket a lefoglalt árukat bezúzni. Az aprított vegyes árukat a későbbiekben több lépcsőben fogjuk, különböző technikákkal anyagonként szétválogatni és az így szétválogatott anyag frakciókat fogjuk közvetlenül az acélművekbe, öntödékbe, illetve a műanyag felhasználókhoz eljuttatni”– mondja Hoffmann Nándor a Mü-Gu Kft ügyvezetője. 

A hamis autóipari elemek összértéke tavaly több, mint 260 millió forint volt, ebben az évben már az első háromnegyed évben 210 millió forintnyi ilyen alkatrészt találtak a hatóságok.

„Beszélhetünk olyan általános alkatrészekről, mint például fékbetétek, lehet szó akár alumínium felnikről is, amelyek egy bizonyos fordulatszám felett egyszerűen eldeformálódnak. Beszélhetünk akár autódiagnosztikai eszközökről, amelyekkel az autók fedélzeti számítógépének az adatait lehet módosítani. A hamis termékek nem megfelelő adatokra állítják be ezeket a számítógépeket és elég tudni azt, hogy akár egy rosszul beszabályzott fékberendezés már fékútnövekedést okozhat ezeknél az autóknál”– nyilatkozta Leopold Róbert a NAV vám és jövedéki szóvivője.

A leggyakrabban hamisított termékek listáját még mindig a ruhaneműk és illatszerek vezetik. A NAV szerint bár a hamis illatszerek is nagyon veszélyesek lehetnek az ismeretlen vegyi anyagok miatt, mégis az autóalkatrészek hamisítása az egyik legveszélyesebb, hiszen közúti baleseteket okozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!