2024. 07. 15. Hétfő Henrik, Roland napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Belföld

Bakondi György: A migrációval kapcsolatos súlyosan téves EU-s álláspontot is felül lehet bírálni

Továbbra sem szerepel a brüsszeli migrációs paktumban és a most közzétett tízpontos európai feladattervben a magyar határőrizeti rendszer működésének két fontos alapja - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán péntek este.

  • Bakondi György: A migrációval kapcsolatos súlyosan téves EU-s álláspontot is felül lehet bírálni

Bakondi György kifejtette: az egyik, hogy illegálisan, jogellenesen, bűnözők segítségével, erőszakosan, okmányok nélkül, ismeretlen személyazonossággal nem lehet belépni a határon, "tehát őrizzük a határt, nem pedig kezeljük a migrációt". A másik pedig, hogy lehetőség szerint nem a magyar határon, "pláne nem magyar területen" engedjük a menekültkérelmek benyújtását, hanem Szerbiában vagy bármely más magyar nagykövetségen, és aki jogosult menekültstátuszra, kap okmányt, és beutazhat Magyarországra.

E két tényező miatt indult 2020-ban európai bizottsági eljárás, amely nemrég Magyarország "példátlanul súlyos" pénzbüntetésével zárult - mondta a belbiztonsági főtanácsadó.

Bár a migrációs paktum tartalmazza, hogy a külső határokat őrizni kell, de a schengeni követelményeket teljesítő magyar határőrizeti rendszert "hátba támadták", sőt azt szeretnék elérni, ha ezen a rendszeren változtatna az ország - jelezte Bakondi György.

Hozzátette, hogy 2015-ban 400 ezer illegális migráns lépett be Magyarországra, 387 ezer menekültkérelmet nyújtottak be, de egyetlen elbírálását sem várták meg, a nyitott táborokból továbbmentek Ausztria felé. Önmagában tehát a kerítés nem elégséges, bár "a kettős mérce tetten érhető" ebben is, mert a litván kerítést nemrég jónak nevezte az EU biztosa.

Bakondi György a 80 milliárd forintos büntetéssel kapcsolatban azt mondta: döntés-előkészítésnél tart a kormányzat, mérlegeli, miként oldható meg "a példátlanul súlyos pénzügyi és politikai nyomásgyakorlás" problémája. Úgy vélekedett, hogy a büntetés nem a tranzitzónák megszüntetésével függ össze, sokkal inkább Magyarország békepárti politikájával, és szeretnék elérni, hogy a gazdaság megroppanjon, és ezzel kormányváltás következzen be.

"Ez nem fog sikerülni", a legutóbbi választáson is komoly felhatalmazást kapott a kormány a béke érdekében folytatott erőfeszítések helyességével és a migrációval kapcsolatos magyar állásponttal összefüggésben. Mindent megtesz a kormány, hogy erre a csapdahelyzetre megoldást találjon - jegyezte meg a belbiztonsági tanácsadó.

A lehetséges megoldások között említette, hogy a kiszabott bírságba számítsák bele a schengeni külső határ védelmében 2015 óta fizetett magyar kiadásokat, amelyekre nem érkezett támogatás, pedig reálisan az ötven-ötven százalékos költségmegosztás lenne indokolt. "De az is biztos, hogy a kormány a migrációs politikáján nem változtat", a magyar emberek párthovatartozástól függetlenül nagy arányban támogatják a magyar kormány erőfeszítéseit.

Bakondi György arra is kitért, hogy a most alakuló Európai Parlamentben várható változások és a novemberi amerikai választások után talán a migrációval kapcsolatos "súlyosan téves" EU-s álláspontot is felül lehet bírálni.

Megemlítette, hogy az Európai Néppárt és a szocialista-liberális pártcsalád megállapodást kötött az európai vezető tisztségekről, tehát azt a változást, amelyet az európai polgárok kifejeztek a szavazatukkal a parlamenti összetétel alakításában, "semmibe veszik". Kiderül majd, hogyan alakulnak a frakciók és az erőviszonyok, kialakulhat-e egy jobboldali, konzervatív, szuverenista erőközpont, amelyik képes "a vadabbnál vadabb és súlyosabbnál súlyosabb elképzelések" megállítására - mondta a belbiztonsági főtanácsadó.

 

Forrás: MTI

Fotó: HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: A békepárti politikát megpróbálják megakadályozni

Szijjártó Péter: A békepárti politikát megpróbálják megakadályozni

Tárgyalással, a diplomáciai csatornák újranyitásával, párbeszéddel sokkal nagyobb esély van a béketeremtésre, mint az eddigi fegyverszállításokra, szankciókra, a diplomácia megtagadására alapuló stratégia esetében - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott telefoninterjújában.
Továbbra sem tágít a hőség + videó

Továbbra sem tágít a hőség + videó

Kitart a rendkívüli hőség, országszerte hőségriadó van érvényben. Megteltek a balatoni strandok, Budapesten pedig a párakapuk alatt hűsölnek az emberek. Vasárnapra extrém erős UV-B sugárzásra figyelmeztet a HungaroMet.
Kevesen voltak kíváncsiak Magyar Péterre az EFOTT fesztiválon

Kevesen voltak kíváncsiak Magyar Péterre az EFOTT fesztiválon

Magyar Péter kiment a fiatalok egyik kedvenc fesztiváljára, az EFOTT-ra – derült ki a politikus közösségi oldalán megosztott élő videójából. Azonban a testőrein túl alig néhány tucatnyian voltak kíváncsiak a politikus panelbeszélgetésére.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!