2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Bajnai ízlésén nem ment túl a szobordöntés

Bajnai Gordontól és elvbarátaitól a teljes balliberális oldal elhatárolódott a vasárnapi szobordöntés után. Az MSZP szerint az Orbán-kormányt nem az utcán kell megdönteni, hanem a szavazófülkékben kell leváltani.

A Lenin-fiúkra, a Tanácsköztársaság hírhedt terrorkülönítményére emlékeztetik az Orbán-szobor döntögetői a KDNP egyik képviselőjét. Bajnai Gordonék utcai mutatványát a liberálisok elnöke, Fodor Gábor alpárinak minősítette, de Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is elhatárolódott tőle. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára azonban nem hiszi, hogy a szocialisták nem értesültek előzetesen a demonstrációról, amelyen egyébként a párt szóvivője is részt vett.

A Dopeman néven ismert rapper után Bajnai Gordon hangolta a résztvevőket a Magyar Szolidaritási Mozgalom születésnapi rendezvényén.  A Sztálinként ábrázolt Orbán Viktor hungarocellszobrát egy volt tűzoltó döntötte le, majd Dopeman diadalittasan a magasba emelte a miniszterelnök fejét. Bajnai Gordon közeli szövetségese, a Párbeszéd Magyarországért egyik vezetője végignézte az 1956-os forradalom egyik szimbolikus eseményét másoló rituálét. A látottakról megértően nyilatkozott.

„Az én személyes ízlésemen túlment az, ami történt – közölte Karácsony Gergely. – Személyesen ott voltam a tömegben, nagy szeretettel mentem el a Szolidaritás születésnapjára, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a Szolidaritás Mozgalomban éppen azok az emberek csoportosultak, akiket leginkább megalázott és lehetetlen helyzetbe hozott az Orbán-rezsim. Megértem az ő indulatukat” – tette hozzá a PM országgyűlési képviselője.

Az MSZP elnökének sem ízlett a szobordöntés, bár a szocialista párt szóvivője szintén jelen volt a demonstráción, az MSZP által támogatott éhségmenet egyik résztvevője pedig látható örömmel hurcolta az Orbán-fejet, amikor a tömeg a Terror Háza Múzeum elé vonult: „ha már háromszor felgyalogoltam végette Budapestre, legalább a feje legyen az enyém!” – mondta Tóth Imre.

– Ez a szolidaritásnak a születésnapi rendezvénye volt, ilyen értelemben nem kellett velünk külön egyeztetni, nem voltunk közös szervezői a rendezvénynek, nem voltak közös szereplői a rendezvénynek” – magyarázza Mesterházy Attila.

A tömegben feltűntek a Gyurcsány-párt hívei is. A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szűkszavúan válaszolt arra, hogy egyetért-e a tiltakozásnak ezzel a formájával. „Mi nem Orbán szobrát akarjuk ledönteni, hanem az Orbán-rezsimet akarjuk megdönteni. És ez nagy különbség” – közölte Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja.

A Liberálisok elnöke alpárinak minősítette a demonstrációt. „Nem fogom Sztálinhoz hasonlítani a politikai ellenfelemet, mikor tudom, hogy Sztálin emberek tízmillióit gyilkoltatta meg és szintén tízmillió embernek tette tönkre az életét – mondta Fodor Gábor. – Sok mindent lehet mondani, de szerintem ez egy abszurditás. Ha Bajnai Gordon levágott papírmasé fejével játszana valaki az utcán, én azon is fel lennék háborodva” – tette hozzá a Liberálisok elnöke.

A KDNP-s Varga László szerint a Szolidaritás Mozgalom gyilkosságra uszított. A politikus – teológus hallgatóként – szemtanúja volt az 1956. október 23-ai eseményeknek. „Ötvenhatban ott voltam a Sztálin-szobor lebontása körül, de nekem nem az jutott eszembe. Nekem a Szamuely csapatának a Dunapatajon véghezvitt csonkolása, akasztása, a nyilasok és az ÁVO-sok módszerei jutottak eszembe, és a balkáni háború után kiásott tömegsírokból előkerült megcsonkolt holttestek rémlettek föl” – nyilatkozta a KDNP-s képviselő.

Bajnai Gordon ízlésén a szobordöntés nem ment túl, a volt miniszterelnök az Index internetes portálnak azt nyilatkozta, hogy csak az Orbán-fej hordozásáról beszélte volna le a szervezőket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!