2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Bajnai afgán törzseket lát a Fidesz szavazóiban

Drog- és emberkereskedelemből élő közép-ázsiai törzsekhez hasonlította a Fidesz és a Jobbik szavazóit Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök Magyarországon dolgozó külföldi újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy „a két párt között a szavazók olyanok mint az afgán és pakisztáni határon élő törzsek, nem tudni melyik országhoz tartoznak, csak mennek az árral”. Gyurcsány Ferenc még miniszterelnökként a szaúdi focistákat nevezte terroristának.

„Látok bizonyos mozgást a Fidesz és a Jobbik szavazói között oda és vissza. Kicsit olyan ez, mint az afgán és pakisztáni határon élő törzsek, nem tudni melyik országhoz tartoznak, csak mennek az árral.” A volt miniszterelnök szerint nagyon gyakran a Fidesz megpróbálja visszaszerezni ezeket a szavazókat, ez radikalizálja a kormánypártot, és nagyon gyakran olyan álláspontot képvisel, ami elfogadhatatlan egy centralista szavazónak. Annak fényében meglehetősen sértő ez a kijelentés, hogy a volt miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a jobboldalból kiábrándult szavazókat is meg akarja nyerni a kormányváltáshoz.

Egyébként Bajnai ezzel olyan törzsekhez hasonlította a Fidesz szavazóit, akik nagyrészt drog- és emberkereskedelemből tartják fönn magukat. Napjainkban Pakisztán és Afganisztán határán gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnak, az ott lévő törzsek között a terrorizmus is mindennaposnak számít. Ezen népcsoportok kegyetlenkedései világszerte ismertek, gyakoriak az öngyilkos merényletek, valamint sok esetben megkínozzák a foglyaikat, az emberi jogokat teljes mértékben semmibe veszik.

Bajnai mostani nyilatkozata nagyban hasonlít Gyurcsány egy 2005-ös februári megjegyzéséhez miszerint „nagyon-nagyon sok terrorista” volt a szaúdi foci válogatottban, a magyar labdarúgók pedig „halált megvető bátorsággal” játszottak ellenük. Szaúd Arábia ezt követően a nagykövetét is visszahívta Magyarországról.

 

Gyurcsány Ferenc szerint nincs mozgástere Bajnainak

Bajnai Gordon nagyon magányos lesz, a mögötte állók liberális ellenzékének fog látszani, folyamatosan balra kényszerül majd kompromisszumokat kötni – elemezte a kialakult helyzetet Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a Klubrádió műsorában. A bukott miniszterelnök egy kedd esti kőbányai lakossági fórumon pedig arról beszélt: az a céljuk, hogy „drámai, tragikus” vereséget mérjenek a jobboldalra 2014-ben, és kétharmados többséggel visszaállítsák a 2010 tavaszán érvényes alkotmányos szabályokat.


Bajnai Gordon az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) október 23-ai tüntetésén jelentette be az Együtt 2014 választói mozgalom megalakítását, amely alakulat az ökopárt országgyűlési képviselője, Schiffer András szerint teljesen álbaloldali. A politikus esélyt lát arra, hogy az LMP-t besöpörjék az újonnan alakult kezdeményezés szőnyege alá, azonban ők minden erejükkel azon lesznek, hogy ez ne történhessen meg. Jávor Benedek, a párt frakcióvezetője ugyanakkor nem tudja le ennyivel, véleménye szerint felelőtlenség lenne, ha az LMP nem vizsgálná meg az együttműködés lehetőségét az Együtt 2014 mozgalommal, bár azt az egyik kereskedelmi csatornának adott interjúja előtt már elismerte: az LMP számára Bajnai Gordon megjelenése nem problémamentes.

Október 26-án aztán hivatalossá vált, hogy kik állnak Bajnai Gordon mögött a Haza és Haladás Egyesület megalapításában. Leginkább a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányokhoz közeli szereplők vannak a listán – írtuk meg korábban.

Összefogás helyett nyilatkozatháborúba torkollott Bajnai Gordon új szervezete, az Együtt 2014 színre lépése – írta a pénteki Magyar Nemzet. Az MSZP és az LMP is kizárólag programalapon lenne hajlandó egy esetleges együttműködésre, ám a szereplők ideológiai különbségei miatt nem látható, hogy ez a gyakorlatban miként kivitelezhető. Kuncze Gábor viszont csütörtökön bejelentette, a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) csatlakozik a kezdeményezéshez.

Gyurcsány és Bajnai nem ismeretlen a nemzetközi pénzügyi körök előtt – mondta el a Lánchíd Rádiónak Luca Volonte. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének néppárti frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a magyar kormány által használt válságkezelő módszerek meglehetősen jó eredményekre vezettek.

Túl korán jött Bajnai Gordon kezdeményezése, a mozgalom szétszakadhat, mielőtt bármit tenne – így látják az Együtt 2014 sorsát az amerikai üzleti–politikai napilap, a The Wall Street Journal európai kiadása által idézettek.

A Fidesz szerint nagy lehet a pánik a baloldal, a „Gyurcsány–Bajnai-féle szövetség” háza táján, ha már most, másfél évvel a parlamenti választás előtt lejárató kampányba kezdenek – mondta Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője a Societas egyik kiadványával kapcsolatban.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) arcpirítónak tartja, hogy Szigetvári Viktor, a Bajnai Gordon által vezetett Haza és Haladás Egyesület alelnöke becsmérelte szervezetüket. Csizmadia László és Fricz Tamás CÖF-alapítók és szóvivők november 10-ei közleményükben megkérdőjelezik Szigetvári Viktor hitelességét, „aki Gyurcsány Ferenccel együtt 2006-ban félrevezette és becsapta a választókat”.

Politikai földrengés, hihetetlen fölemelkedés – a napokban csak ezekkel a jelzőkkel illették a Bajnaihoz köthető Együtt 2014 közvélemény-kutatási eredményét. Ha egy picit a számok és a szándékok mögé nézünk, akkor világossá válik, hogy csak egy kísérletet láthatunk a politikai erőtér átalakítására – olvassa le az MNO háttéranyagát.

Komolytalan PR-akció Bajnaiék mozgalmának politikai erőként való bemutatása – vélekedett Kövér László. A házelnök hozzátette: kifejezetten a szégyenére válik annak a cégnek a „kutatás”, amelyik ezt kihozta.

A haza egyre nagyobb része van ellenzékben – mondta Bajnai Gordon egy mosonmagyaróvári lakossági fórumon, amelyre az MSZP meghívásának eleget téve ment el. A rendezvényen nem hangzott el az Internacionálé, csak az, hogy a múlt megoszt, illetve hogy kell a „rezsimváltáshoz” két és fél millió szavazó.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Szergej Sojgu kedden azt mondta, hogy számos NATO-gyakorlatot tartanak az orosz határ közelében az "állítólagos orosz agresszió visszaverésére", amelyen mintegy 90 000 katona vesz részt. Sojgu szerint a NATO keleti megerősítése zajlik. Erről beszélt Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel a Globál Extra című műsorunkban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Fidesz: Itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-showt Budapesten + videó

Fidesz: Itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-showt Budapesten + videó

„Akik ma irányítják, nem szeretik Budapestet. Csak a pénzt és a hatalmat szeretik” – mondja a Fidesz új videójában a párt főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra rámutatott: a főváros Gyurcsány Ferenc fogságában van. Erről tanúskodik minden, amit csinálnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!