2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Baj van? Várjon nyolc hónapot és jöhet!

Hír TV

2018. április 28., szombat 09:24, frissítve: szombat 13:02

Év végére kapott időpontot egy olyan szemvizsgálatra olvasónk, amit ha elvégeznek, számos más betegség meglétét is ki lehet zárni. A több mint nyolc hónapos várakozás még nem is minősül extrémnek Magyarországon, több olyan esetről is lehetett már hallani, ahol évek múlva jutna csak be a beteg az orvoshoz.

Szemfenék vizsgálatra kért, majd 2018. december 6-ára kapott időpontot a Hír TV-online olvasója a győri Petz Aladár kórházban. A beutalón az áll, hogy digitális fundus kamerával, vagyis szemfenék-fényképező berendezéssel végzett analízisre küldték a beteget.

 

A látószervünk ezen vizsgálata ugyan egy egyszerű eljárás, de segítségével a szakorvos meg tudja állapítani, hogy a beteg szenved-e érelmeszesedésben, cukorbetegségben, vagy kórosan magas-e a vérnyomása. Egy szóval sok mindenre lehet belőle következtetni.

Sokan szenvednek benne

A magas vérnyomás eleve nagy probléma itthon, egy 2016-ban készült felmérés szerint Magyarországon a nyolc és félmillió vizsgált felnőtt lakosból mintegy három és félmillióan szenvednek tőle. A 75 éven felüliek több mint 80%-a hypertoniássá válik, elsősorban az érrendszeri meszesedés miatt.

Szintén 2016-os adatokat szemlézve a cukorbetegek aránya is elkeserítő, az elmúlt másfél évtizedben több mint hetven százalékkal emelkedett a betegek száma hazánkban: 772 ezren szenvednek benne.

Van baj

Heteket kell várni még a vizsgálati időpontra is, kevés az orvos és átláthatatlanok a betegutak a hódmezővásárhelyi kórházban – leginkább erre panaszkodtak a felszólalók az önkormányzati egészségügyi fórumon nemrég.

A számok

Az állami egészségügyben közel 30 ezer beteg vár műtétre. Van olyan kórház, ahol térdprotézis beültetésre csak 2020-ra van időpont, de az egyszerűbb vizsgálatok esetében is hosszú a várólista.

Ott van az az eset, amire mindenki emlékszik, szintén 2022-re kapott időpontot a tartós megoldást jelentő műtétre egy súlyos nőgyógyászati problémával élő nő. Krámli Kinga énekesnő a közösségi oldalon írt a betegségéről, amit akár azonnal megoperálhatnának, ha kifizetné a műszerek és a specialisták árát – összesen 2 millió forintot. 

Ráadásul ha a beteget végre beutalják egy osztályra, akkor felkészülhet a legrosszabbra, ami a kórházak állapotát illeti. Tavaly és idén év elején hetekig járta a Hír TV-online a fővárosi intézményeket. Lesújtó képet kaptunk a mellékhelyiségek, kórtermek állapotáról.Volt, ahol kézben vitték fel a betegeket, mert nem volt jó a lift. Mindezt 2018-ban, Magyarországon.

Így hát nem meglepő, hogy hiába van horror áron, egyre nagyobb üzlet a magánellátás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!