2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Még az osztrák újságíró is kevesli Orbán programját

Hír TV

2018. április 5., csütörtök 22:29, frissítve: csütörtök 22:48

Soros György, Vlagyimir Putyin, migráció és korrupció. 45 perces műsort szentelt az osztrák közszolgálati televízió a vasárnapi magyarországi választásoknak. A Hír TV épületében felvett kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője az ORF budapesti tudósítója volt. Az újságírónak feltűnt, hogy a miniszterelnök az egészségügyet és az oktatást meg sem említette a kampányban.

1989-ben, Nagy Imre újratemetésének napján a Fidesz liberális, fiatal és radikális volt. A rendszerváltozás óta eltelt közel 30 évben Orbán Viktorból Európa első sikeres jobboldali populista politikusa lett – így mutatta be a nézőknek az osztrák közszolgálati csatorna, az ORF uniós magazinja a magyar miniszterelnököt. A kerekasztal-beszélgetést a Hír TV stúdiójában vették fel. Balázs Péter volt külügyminiszter mellett Brenner Koloman egyetemi docens, a Jobbik parlamenti képviselőjelöltje, Kiszelly Zoltán politológus, a kormánytanácsadó Századvég oktatója és az ORF budapesti tudósítója, Ernst Gelegs volt a vendég. Meghívták a Fidesz frakcióvezetőjét is, de Gulyás Gergely távol maradt a vitától.

A Fidesz nem hajlandó beszélgetni, vitatkozni, tudomásom szerint nincs tévé- vagy rádióműsor, amelyben a Fidesz képviselője részt venne, Orbán Viktor végképp nem. Úgy gondolják, hogy nem érdemes azzal fáradozni, hogy az ellenzéki pártok jelöltjeivel vitatkozzanak a választási kampányban, ahogy ez egyébként megszokott Ausztriában. Magyarországon ilyen nincs, Orbán abból indul ki, hogy senki nincs vele egy szemmagasságban, és nem süllyed le a magyar belpolitika szintjére – mondta az ORF budapesti tudósítója.

Magyarország gazdasági mutatói jók, alacsony a munkanélküliség, a növekedés pedig nagyobb, mint Ausztriában – szólította meg a műsorvezető Balázs Pétert.

Sokan elfordultak Orbán Viktortól a Fideszen belül is, és ennek az oka vélemény szerint az, hogy nagyon rosszul kormányoz. Önnek teljesen igaza van abban, hogy összességében a számok pozitívak, de ha összehasonlítjuk Magyarország gazdasági növekedését a szomszédos országokéval, akkor azt látjuk, hogy Szlovákia vagy Románia sokkal jobban, gyorsabban fejlődik. A foglalkoztatási adatokban sok a kozmetikázás, beleszámolják a közmunkásokat és azokat a kivándorolt százezreket is, akik az elmúlt években nyugaton vállaltak munkát – mondta Balázs Péter.

Orbán Viktor a választási kampányt a migráció kérdésére szűkítette le – jegyezte meg a műsorvezető, majd Kiszelly Zoltánhoz fordult, és azt kérdezte tőle: „Magyarországnak nincsenek más gondjai?”

Nem ez az egyetlen téma. Balázs Péter is megemlítette a munkaerőpiacot. Ma már munkaerőhiány van Magyarországon, ezáltal növekednek a fizetések, mert már nem kapunk munkaerőt alacsony fizetésekért. Van egy olyan fejlődés, hogy 14%-kal nőttek a reálbérek. Aztán ott van az egészségügy, mindig azt mondják, hogy nem jó Magyarországon az egészségügy. Az Európai Unió segítségével nagyon sok kórházat, szakrendelőt hoztak helyre vidéken – hangoztatta Kiszelly Zoltán, mire az ORF budapesti tudósítója megjegyezte, hogy Orbán Viktor az egészségügyet és az oktatást meg sem említette a március 15-i ünnepi beszédében.

A Jobbik képviselője ezt a szálat vitte tovább, megtoldva a korrupció ügyével.

Milyen európai demokratikus országban marad egy miniszterelnök akkor hivatalban, hogyha a saját veje az OLAF-jelentés szerint visszaélhetett uniós pénzekkel? Melyik európai országban maradhatna egy másodpercig is a miniszterelnök a hivatalában ebben az esetben? A Jobbik ehhez képest részletes kormányprogrammal rendelkezik, az elmúlt 2-3 évben kiváló szakértőket vontunk be. A Fideszt nagyon sokan elhagyták, amiért antiintellektuális kampányt visz. A Jobbik maradt az egyetlen lehetőség arra, hogy olyan átfogó társadalmi kérdéseket megvitasson, mint a migráció, az egészségügy és az oktatás – mondta Brenner Koloman.

A beszélgetésben szóba került Soros György, Vlagyimir Putyin és a paksi atomerőmű bővítése is. Az ORF budapesti tudósítója szerint Orbán Viktor példaképe már az orosz elnök lett, amit Kiszelly Zoltán visszautasított. A kormánybarát politológus szerint Orbán Viktor csak üzletel Vlagyimir Putyinnal, ahogy teszik azt a németek és az osztrákok is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!