2024. 10. 04. Péntek Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Az újonnan megalakult Fővárosi Közgyűlésben biztos, hogy csökken Karácsony Gergely teljhatalma + videó

A testületben tíz-tíz képviselője van a Fidesz-KDNP-nek és a Tisza Pártnak, a Demokratikus Koalíciónak három, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak három , a Vitézy Dáviddal Budapestért - LMP-Zöldeknek szintén három, a Párbeszéd-Zöldeknek kettő, az MSZP-nek egy.

  • Az újonnan megalakult Fővárosi Közgyűlésben biztos, hogy csökken Karácsony Gergely teljhatalma + videó

Pénteken ült össze először az új összetételű Fővárosi Közgyűlés. Az előzetes napirendi javaslatok már felkerültek a Budapest.hu felületére.

Itt szerepel mások mellett a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosítása. Karácsony Gergely baloldali főpolgármester teljhatalma biztos, hogy csökkenhet. Hiszen, mint írtuk, a városvezető tizenkilenc jogkörét adná át az újonnan felállítandó szakbizottságoknak, ám kettőhöz ragaszkodna: két közgyűlés között egyedül is eljárhasson bizonyos ügyekben; nála maradjanak a fővárosi cégvezetők munkáltatói jogkörei.

Döntés születhet továbbá a bizottságok (öt darab) és tanácsnokok (négy darab) elnökeiről, személyeiről. Utóbbiból kettőt kapna a Karácsony-féle gépezetből mégsem kimaradó TISZA Párt. A Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságot pedig sajtóinformációk alapján Vitézy Dávid vezetheti majd.

A Fidesz-KDNP képviselői a következő javaslatokkal készülnek: „Karácsony Gergely szereltesse vissza mind a 3000 kukát, amit 4 éve távolítottak el”; a főpolgármester készítsen tervet arra, mennyivel kell növelni a közterület-felügyelők számát ahhoz, hogy „a fővárosiak biztonságérzete és a köztisztaság is javuljon”.

Vitézy egy BKK-rendészet létrehozásáról nyújtott be javaslatot a közgyűlés elé, a Kétfarkú Kutyapárt átláthatóbb működést, hatékonyabb fővárosi állatvédelmet szeretnének. Arról pedig zárt ajtók mögött születhet döntés, kinek adják át idén a Budapest Díszpolgára díjat.

„Annak ellenére, hogy van egy balliberális többség a közgyűlésben” – kezdte felszólalását Szentkirályi Alexandra, a kormánypártok újdonsült frakcióvezetője. A háttérben azok a bizonyos politikai lökdösődések, háttértárgyalások állnak, amelyekről a Mandiner a napokban többször beszámolt. Pénteken nem lesz Budapestnek főpolgármester-helyettese, amire a főváros történetében még sosem volt példa – emlékeztetett.

Szentkirályi köszöntötte Magyar Pétert és felhívta a figyelmet, hiszen a legutóbbi alakuló ülésen még Gyurcsány Ferenc vett részt. A frakcióvezető szerint a közgyűlésnek Budapestről, a budapestiekről kell szólnia.

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megalakult a miskolci közgyűlés

Megalakult a miskolci közgyűlés

Huszonhat régi és új képviselő és Tóth-Szántai József polgármester, ebből áll Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése - írta a boon.hu.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!