2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Az ötödik mandátum már sok lett, tízezrek vonultak az utcára

Ismét tízezrek vonultak utcára Algéria fővárosában vasárnap. A tiltakozási hullámot az váltotta ki, hogy a hivatalban lévő elnök a soron következő elnökválasztáson immáron az ötödik mandátumáért szeretne indulni.

  • Az ötödik mandátum már sok lett, tízezrek vonultak az utcára

Az észak-afrikai ország jövője a tét: elemzők szerint vagy megmarad Bouteflika elnök relatív stabilitást nyújtó rendszere, vagy a korábbi arab tavasz mintájára, a demokratikus változások nevében ismét polgárháborús káoszba csúszhat az ország. Hasonlót Algéria már 1991 és 2001 között átélt. Akkor mintegy 200 ezer áldozatot követeltek a vérontások.

Az országot 1999 óta vezető Buteflika szombaton menesztette kampányfőnökét, aki azt megelőzően három kampányát is irányította. A most is hivatalban lévő 82 éves elnök 2013-ban agyvérzést kapott, azóta ritkán szerepel a nyilvánosság előtt. Egy svájci kórházban kezelik, egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza Algériába.

Ő volt az egyetlen észak-afrikai vezető, akit megkíméltek a 2010-ben a szomszédos Tunéziában kezdődött arab tavasz demokráciát követelő felkelései. A kormány reformok ígéretével és az ország kőolaj- és földgázkincséből származó bevételekből finanszírozott fizetésemelésekkel védte ki az akkori elégedetlenségi hullámot.

Az elmúlt években azonban Algéria pénzügyeit alaposan megtépázta a globális olajárcsökkenés. Február 22-én eddig soha nem látott tömeg, mintegy 800 ezer ember tüntetett a fővárosban.

Vasárnap, amely a regisztrációs papírok beadásának határideje volt, ugyancsak ezrek vonultak az utcára tiltakozni. Az elnök kampányfőnöke az állami televízióban bejelentette: az elnök új választásokat fog kiírni egy éven belül, ha április 18-án megválasztják.

„Új elnökválasztásra kerül sor, ami a nemzeti szimpózium alapelveivel megegyezik. Ígérem, hogy az ezt követő elnökválasztáson már nem indulok. A mostani választás célja viszont még többek között a hatalom megszilárdítását szolgálja. Mindezt békés körülmények között, a szabadság és az átláthatóság légkörében szavatoljuk” – mondta.

Eközben vasárnap a hatóságok lezárták a fővárosi metrót és a repülőteret a belvárossal összekötő autópályát, hogy megakadályozzák további demonstrálók csatlakozását a városközpontban tiltakozókhoz. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a tüntetésekre a 20 éve hatályban levő szigorú tiltás ellenére került sor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!