2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Belföld

Az összes uniós pénz eltűnt, kihallgatták a tanúkat

Tanúkihallgatásokkal folytatódott a Szegedi Vadaspark játszóterének ügye a bíróságon. A vád szerint a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás során 185 millió forint, vagyis a teljes európai uniós támogatás eltűnt. A mai tárgyaláson az elsőrendű vádlott többször is kétségbe vonta az eljáró nyomozó és a szakértők szakmai hitelét.

  • Az összes uniós pénz eltűnt, kihallgatták a tanúkat

260 millió forintot számoltak el rá, de a szakértő szerint legfeljebb 40 millióba kerülhettek a Szegedi Vadaspark játszóterének eszközei, illetve a kapcsolódó, Flamingó nevű interaktív látogató-tájékoztató szoftver fejlesztése. A tanúkihallgatások során az is kiderült: százmilliós eltérés van az egyik ügyvéd-tanúnál lévő szerződés, és a pályázatot lefolytató, azóta már megszűnt Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez benyújtott szerződés között.

„A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél érkeztetett szerződés, amely egyébként novemberi érkeztető bélyegzőjű, 2013. novemberi, amiben az egyik tétel, tehát a játszótér 185 millió, a Flamingó 52 millió, és most az ügyvéd úr felmutat egy másik szerződést, ami ugyanúgy 2013 február 11. napján kelt, ugyanúgy ellenjegyzett, aláírt szerződés, és abban pedig a két tétel – a végösszeg megegyezik – de a két tétel 185 millió helyett 83 a játszótér, 52 millió helyett meg 154 millió a Flamingó” – mondta Gaudi Tibor, a Szegedi Törvényszék bírója.

Az elsőrendű vádlott azt mondta: a pályázat sarokszámai többször is változtak, de azt nem tudja, mi okozta a különbséget, arra ugyanis az ügynökség projektfelelőse látott rá. V. Rezső úgy fogalmazott: nem tudja, hogy „mit barkácsoltak” a fejlesztési ügynökségnél. A vádlott szerint a vádiratban szereplő, és a szakértő által 14 millió forintra becsültnél jóval többet ér a kifejlesztett szoftver.

„Az egész vád arra van alapozva, hogy egy 14 millió forint értékű szoftvert vásárolt meg valaki valakitől 200 millió forintért. Abban szeretnék védekezni, hogy ez a 14 millió forint nem reális. Többek között azért sem lehet reális, mert a szakértő az első szakértői vélemény kiadásánál nem kapta meg az összes anyagot” – fejtette ki V. Rezső.

A tanúként kihallgatott nyomozó szerint azonban a szakértő minden anyagot megkapott. A Szegedi Vadaspark uniós pénzből létrehozott játszóterénél egyébként a Miniszterelnökség ellenőrzése először mindent rendben talált, később azonban visszakövetelte a teljes 185 milliós támogatási összeget. Az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal is súlyos szabálytalanságokat tárt fel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!