2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Az orvoselvándorlás az agyvérzéses betegekre is hatással van

Az agyvérzéses betegek kezelését végző centrumokban is nehezíti az orvosok elvándorlása a szakképzett munkaerő utánpótlását. Németországban a tapasztalt orvosoknak 200-250 ezer eurós fizetést ajánlanak egy évre. Egy pécsi tudományos konferencia résztvevői szerint a megelőzéshez szükség lenne a teljesítményvolumen-korlátozás eltörlésére az érfejlődési rendellenességek ellátásában.

Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok az agyvérzés, azaz a stroke. Hazai szakemberek a betegség kezelésében világszínvonalú eredményeket értek el. Az egyik munkacsoport a véráramlás törvényeinek vizsgálatával jutott el sikeres beavatkozásokig. Egy másik pedig újfajta műtéti eljárást dolgozott ki.

– Régen érbetegséget operáltunk nyitott műtéttel és jelenleg jelentkezett új módszer, amit úgy nevezik: endovaszkuláris. Ez egy olyan eljárás, amivel éren belül lehet elérni a beteg ereket és lezárni speciális eszközzel ezt az éranomáliát – nyilatkozta a Hír TV-nek Hudák István, a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának főorvosa.

Az akut agyi érkatasztrófát többnyire vérellátási elégtelenség vagy koponyaűri vérzés okozza. A betegek kezelését a klinikai központokban, Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett szakosodott orvosok végzik, a műtétek költségeit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) állja.


– Agyérrepedésből eredő vérzésben körülbelül ezer ember szenved évente Magyarországon. A tüneteket azonnal fel kell ismernie minden orvosnak és azokon mielőbb javítani. Az OEP a beavatkozást megfelelően finanszírozza, de azon kell javítani, hogy a betegek minél hamarabb olyan centrumba kerüljenek, ahol évente sok ilyen beteget látnak el, tehát nagy gyakorlattal végzik ezt a nagyon bonyolult beavatkozást – jelentette ki Komoly Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója.


Az utánpótlást az orvosok elvándorlása nehezíti.

– Akkor tudjuk itthon tartani a frissen végezett orvosokat, hogy ha olyan mintát mutatunk nekik, ahol jól futó nagy esetszámú klinika van, ahol nagyon pozitívak az eredmények, továbbá ahova érdemes csatlakozni. Jelenleg az a baj, hogy nagyon sokan hagyják el az országot. Ez egy hiányszakma Európában is és ha Németországba kimegy valaki dolgozni és ott elfogad egy ilyen állást, akkor évi 200-250 ezer euró fizetést ajánlanak fel – mondta a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója, Dóczi Tamás.

Az agyvérzés a túlélők kétharmadánál maradandó egészségkárosodást okoz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!