2019. január 23.,
szerda, Zelma, Rajmund napja

Az orvoselvándorlás az agyvérzéses betegekre is hatással van

2013. május 8., szerda 18:36

Az agyvérzéses betegek kezelését végző centrumokban is nehezíti az orvosok elvándorlása a szakképzett munkaerő utánpótlását. Németországban a tapasztalt orvosoknak 200-250 ezer eurós fizetést ajánlanak egy évre. Egy pécsi tudományos konferencia résztvevői szerint a megelőzéshez szükség lenne a teljesítményvolumen-korlátozás eltörlésére az érfejlődési rendellenességek ellátásában.

Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok az agyvérzés, azaz a stroke. Hazai szakemberek a betegség kezelésében világszínvonalú eredményeket értek el. Az egyik munkacsoport a véráramlás törvényeinek vizsgálatával jutott el sikeres beavatkozásokig. Egy másik pedig újfajta műtéti eljárást dolgozott ki.

– Régen érbetegséget operáltunk nyitott műtéttel és jelenleg jelentkezett új módszer, amit úgy nevezik: endovaszkuláris. Ez egy olyan eljárás, amivel éren belül lehet elérni a beteg ereket és lezárni speciális eszközzel ezt az éranomáliát – nyilatkozta a Hír TV-nek Hudák István, a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának főorvosa.

Az akut agyi érkatasztrófát többnyire vérellátási elégtelenség vagy koponyaűri vérzés okozza. A betegek kezelését a klinikai központokban, Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett szakosodott orvosok végzik, a műtétek költségeit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) állja.


– Agyérrepedésből eredő vérzésben körülbelül ezer ember szenved évente Magyarországon. A tüneteket azonnal fel kell ismernie minden orvosnak és azokon mielőbb javítani. Az OEP a beavatkozást megfelelően finanszírozza, de azon kell javítani, hogy a betegek minél hamarabb olyan centrumba kerüljenek, ahol évente sok ilyen beteget látnak el, tehát nagy gyakorlattal végzik ezt a nagyon bonyolult beavatkozást – jelentette ki Komoly Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója.


Az utánpótlást az orvosok elvándorlása nehezíti.

– Akkor tudjuk itthon tartani a frissen végezett orvosokat, hogy ha olyan mintát mutatunk nekik, ahol jól futó nagy esetszámú klinika van, ahol nagyon pozitívak az eredmények, továbbá ahova érdemes csatlakozni. Jelenleg az a baj, hogy nagyon sokan hagyják el az országot. Ez egy hiányszakma Európában is és ha Németországba kimegy valaki dolgozni és ott elfogad egy ilyen állást, akkor évi 200-250 ezer euró fizetést ajánlanak fel – mondta a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója, Dóczi Tamás.

Az agyvérzés a túlélők kétharmadánál maradandó egészségkárosodást okoz.

Forrás: Hír TV