2019. december 9.,
hétfő, Natália napja

„Az országgyűlési képviselőség semmiféle többletjogot nem jelent”

Hír TV

2018. december 18., kedd 19:24, frissítve: kedd 19:47

Több feljelentést is tesz a Demokratikus Koalíció az MTVA székháznál történt erőszak miatt, az ellenzéki párt szerint törvényellenesen fizikai erőszakot alkalmaztak ellenzéki politikusokkal szemben. A jogi szakértők viszont az ellenzéki politikusok birtokháborítás mellett hivatali visszaélést követtek el a köztelevízió épületében hétfőn.

„Az ellenzéki képviselők sorozatosan fenyegetnek munkájukat végző embereket, mindezt arra való hivatkozással, hogy ők országgyűlési képviselők. Az a helyzet, hogy az országgyűlési képviselőség semmiféle többletjogot nem jelent arra, hogy ilyen stílusban beszéljenek és így fenyegessenek dolgozókat” – jelentette ki Dömötör Csaba parlamenti államtitkár.

– Legyen szíves, igazolja magát!
– Mitől?
– Mondom, igazolja magát!
– Mi célból?
– Abból a célból, hogy a törvényeket betartsa!
– Én nem…
– A biztonsági őrökre vonatkozó törvények szerint maga köteles igazolni magát felszólításra. Én Tordai Bence vagyok, országgyűlési képviselő, itt az igazolványom, tessék parancsolni.
– Én meg nem mondom meg, ki vagyok.
– Jó, akkor ezzel szintén jogsértést követ el, hosszú lesz a lista, felírjuk a többi közé. Szerintem olyan sokan nem dolgoznak ilyen személyleírással ennél a kiváló MTVA-s biztonsági szolgálatnál, úgyhogy maga is a bíróság előtt fog felelni a tetteiért. Nyugodjon meg, nagyon sok derék jogász nagyon szívesen fog dolgozni azon, hogy maga és a magához hasonlóak bíróság előtt végezzék.

Dömötör Csaba a Miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára Facebook-bejegyzésében ítélte el Tordai Bence viselkedését, az ellenzéki képviselő hétfőn, a köztelevízió épületében fenyegetőzött. A Demokratikus Koalíció képviselője, Gréczy Zsolt pedig másnap a köztelevízió riporterével szólakozott össze egy sajtótájékoztatón, miután arról kérdezte, nem túlzó-e, hogy Varju Lászlót kórházba vitték azután, hogy saját lábán hagyta el az épületet.

– Azért vitték be a mentők, mert sérülései voltak. Nem azért vitték be, mert nincsenek sérülései.
– Tehát ön szerint nem túloznak?
– Ki túlozna?
Mivel magyarázza azt…
– Hölgyem, gondolkodjon egy kicsit és válaszoljon a kérdésemre. Fordított esetben ön mit mondana?
– Nem nekem kell válaszolni a kérdésekre.
– Előbb-utóbb úgyis kell majd válaszolnia, csak az egy másik testület lesz.
– Nyugodtan fenyegethet, Varju László ugyanezt tette a biztonsági őrrel.
– A biztonsági őrök semmilyen körülmények között nem emelhetnek kezet Varju Lászlóra. Ki az a biztonsági őr? Ki?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is elítélte az MTVA székházában bejutó képviselők viselkedését. „Közintézményeket szálltak meg. Természetesen az igaz, hogy egy országgyűlési képviselőnek joga van közintézménybe belépni, de azzal a korláttal, hogy ez az adott közintézmény rendszerszerű működését nem zavarhatja meg. A konkrét esetben a képviselők bevallott, kifejezett és kimondott célja az volt, hogy a köztévé rendszerszerű működését megzavarják, hiszen ezért mentek oda, tehát a rájuk irányadó jogszabályokat is sokadjára már ezen a héten durván megsértették” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Futó Barnabás hivatali visszaélésnek minősítette a képviselők magatartását, az ügyvéd szerint birtokháborítás is megvalósult a televízióban. „Birtokháborítást mindenképpen megvalósítottak, hiszen hiába van joguk ahhoz az országgyűlési képviselőknek, hogy bemenjenek mondjuk a tévészékházba, de hogyha egy idő után felszólítják őket, hogy most már hagyják el a székházat, akkor nekik el kellett volna menniük. Tehát az nem lehet, hogy mondjuk valaki mondjuk jobban szeret itt lenni, mint otthon és akkor ő egy pár napig itt lakik majd és ott fekszik, egyebet csinál. Őneki el kell hagyni, és ennek szankciói lesznek későbbiekben” – nyilatkozta az ügyvéd.

Országgyűlési képviselő bemehet közintézménybe, ellenőrizheti annak működését, de nincs hatásköre módosítani annak üzemszerű működését, mondta Lövétei István alkotmányjogász. „Egyénileg a képviselő nem hatóság, ő csak felteheti a kérdéseket, és ha ez nem sikerül, akkor elviheti a parlamentbe a problémát, felállhat és a parlamentben szóvá teheti, hogy nem tartják be azokat a alapszabályokat, amit szerintük be kéne tartani, de mást nem tehet” – mutatott rá a szakember.

A Demokratikus Koalíció bejelentette, feljelentést tesznek az MTVA biztonsági őrei, azok vezetői, és több rendőr ellen is.

Mindannyian összeálltak

Az ellenzék meg akarja szerezni a hatalmat, ezért tüntetnek napok óta – mondta a Fidesz frakciószóvivője. Halász János szerint az ellenzék mindenre képes a hatalomért, még erőszakra is.

„Az ellenzéki politikusok a hatalomért mindenre képesek, erőszakra, közintézmények elfoglalására, a parlament működésének megbénítására is. Soros támogatásával a Jobbiktól, a szocialistákon, az LMP-n át Gyurcsányig mindannyian összeálltak. Egy céljuk van az ellenzéknek és a bevándorláspárti Soros-hálózatnak is. Meg akarják ragadni a hatalmat, és ezért mindenre, erőszakra is képesek” – fogalmazott.