2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Az Országgyűlés megszavazta az ellenzéki politikusok büntetését

Megszavazta az Országgyűlés 36 ellenzéki képviselő tiszteletdíjának megvonását, illetve csökkentését. Őket a házelnök javaslatára azért büntették, mert megzavarták és akadályozták a Parlament tavaly december 12-i ülését. A frakciók többsége a büntetések jótékony célra fordítását kérte.

  •  Az Országgyűlés megszavazta az ellenzéki politikusok büntetését

36 ellenzéki képviselő tiszteletdíját csökkentette, vagy vonta meg az Országgyűlés, mert megzavarták és akadályozták a Parlament tavaly december 12-i ülését. A büntetések összesen több mint 41 millió forintot tesznek ki.

„Az országgyűlési képviselők véleménynyilvánítás szabadságát súlyosan korlátozó, felháborító döntés történt” – mondta Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője.

A decemberi ülésen a DK-s, MSZP-s és párbeszédes képviselők az elnöki pulpitushoz vezető lépcsőt foglalták el, hogy így akadályozzák meg az ülés megnyitását és a túlóratörvény elfogadását. A jobbikosok egy molinót feszítettek ki, az LMP-sek pedig papírokat szórtak a karzatról. A házelnök kénytelen volt saját helyéről levezetni az ülést, akit többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Gulyás Gergely és Rogán Antal miniszterek sorfalat állva védtek. Az ellenzékiek mindeközben a terem közepén sípoltak és szirénáztak.

„Azt gondolom, hogy a parlamenti eszközök kimerültek, ezért teljesen érthető az, hogyha sok esetben – például egy olyan súlyos törvényjavaslatnál, mint a rabszolgatörvény volt tavaly december 12-én – más eszközökkel is megpróbálnak tenni azért ellenzéki képviselők, hogy ne lehessen azokat illegitim módon megszavazni” – mondta Bana Tibor, a Jobbik alelnöke.

A legmagasabb összegű elvonás két frakcióvezetőt, Szabó Tímeát és Tóth Bertalant sújtja.

A Párbeszéd frakcióvezetője szerint nem igaz, hogy erőszakot követtek volna el és megsértették a ház méltóságát.

„Ez csak a jogállamiság megvédése és nem erőszak. Ellenben a fideszes képviselők a december 12-i ülésen számos alkalommal elkövettek erőszakot, hiszen lökdöstek minket, lökdösték az ellenzéki képviselőket, szidalmaztak minket, hangos bekiabálással olyan jelzőkkel illettek, amit itt most nem is ismételnék meg” – mondta Szabó Tímea.

Nem a decemberi ülés volt az első, amikor az ellenzék felfordulást okozott a Parlamentben. Már két nappal a túlóratörvény szavazása előtt is sípolással és kiabálással, majd kivonulással tiltakoztak. Ezért nyolc ellenzéki képviselő tiszteletdíját csökkentették.

Az ellenzéki képviselőket hozzászólásaik stílusa miatt is többször kellett már rendre utasítani.

Kitiltott párbeszédesek

Közben kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát – értesült az Index. A portál úgy tudja, hogy Tordai Bence kollégáinak mától nincs érvényes belépőkártyájuk a Képviselői Irodaházba és az Országházba sem. Az ügy hátterében az állhat, hogy Tordai Bence március 15-én az ünnepélyes zászlófelvonás előtt odalépett az államfő és az Országgyűlés elnökének háta mögé, és kigúnyolta őket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!