2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Az Országgyűlés is megemlékezett a kommunista diktatúrák áldozatairól

Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja, erre emlékeztek a képviselők is a Parlamentben. Magyarországon szinte nincs olyan család, amely valamilyen formában nem tapasztalta meg a kommunista diktatúra könyörtelen hatalmát – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke. Latorcai János emlékeztetett: a mai napon a világ kommunista diktatúráinak összes áldozatát gyászoljuk, azokat is, akik nemcsak az elnyomástól, hanem a terrortól és a jogfosztottságtól szenvedtek. Az Országgyűlés alelnöke hozzátette: ma nemcsak emlékezni kell, hanem felelősségünk felépíteni egy olyan szabad világot, amely kizárja a terror visszatérésének lehetőségét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán azt írta, az Az ENSZ-nek is el kell ismernie a kommunista diktatúra bűneit.

  • Az Országgyűlés is megemlékezett a kommunista diktatúrák áldozatairól

Ma országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek. A központi rendezvények keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban mond beszédet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Budapesten, a Honvéd téri Gulág-emlékműnél§ tartanak megemlékezést és egész nap ingyenesen látogatható a Terror Háza, ahol a Hősök falánál gyertyagyújtással várják a megemlékezőket.

Szijjártó: Az ENSZ-nek is el kell ismernie a kommunista diktatúra bűneit

Itt az ideje, hogy a világ legnagyobb nemzetközi szervezete is elismerje a kommunisták által okozott tragédiákat. Ezt írta Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a magyarok sohasem felejthetik el a diktatúra bűneit, mert pontosan tudják, hogy milyen több évtizednyi szovjet megszállás és elnyomás. A külügyminiszter hangsúlyozta: a sok százezer kioltott emberélet miatt kötelességünk és felelősségünk emlékezni az áldozatokra. A tárcavezető hozzátette: a kormány javaslatot nyújt be az ENSZ-nek, amelyben a kommunista diktatúrák áldozataira megemlékező nemzetközi emléknap kijelölését kezdeményezi.

Megkoszorúzták a Nemzeti vértanúk emlékművét

Kövér László házelnök és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is koszorút helyezett el kedden, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a budapesti Vértanúk terén található Nemzeti vértanúk emlékművénél.

A megemlékezésen Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke Brusznyai Árpád középiskolai tanár, az 1956-os forradalom után kivégzett mártír és családja életét idézte fel. Szólt arról, hogy a diktatúrának bárki áldozatául eshetett.

Mint mondta, Brusznyai Árpádnak és társainak nemcsak az életét vették el, hanem megpróbálták a becsületüktől is megfosztani őket, fasisztának bélyegezni a forradalmárokat és a magyar társadalmat.

Ma van a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!