2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Az Országgyűlés is megemlékezett a kommunista diktatúrák áldozatairól

Hír TV

2020. február 25., kedd 11:07

Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja, erre emlékeztek a képviselők is a Parlamentben. Magyarországon szinte nincs olyan család, amely valamilyen formában nem tapasztalta meg a kommunista diktatúra könyörtelen hatalmát – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke. Latorcai János emlékeztetett: a mai napon a világ kommunista diktatúráinak összes áldozatát gyászoljuk, azokat is, akik nemcsak az elnyomástól, hanem a terrortól és a jogfosztottságtól szenvedtek. Az Országgyűlés alelnöke hozzátette: ma nemcsak emlékezni kell, hanem felelősségünk felépíteni egy olyan szabad világot, amely kizárja a terror visszatérésének lehetőségét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán azt írta, az Az ENSZ-nek is el kell ismernie a kommunista diktatúra bűneit.

Ma országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek. A központi rendezvények keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban mond beszédet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Budapesten, a Honvéd téri Gulág-emlékműnél§ tartanak megemlékezést és egész nap ingyenesen látogatható a Terror Háza, ahol a Hősök falánál gyertyagyújtással várják a megemlékezőket.

Szijjártó: Az ENSZ-nek is el kell ismernie a kommunista diktatúra bűneit

Itt az ideje, hogy a világ legnagyobb nemzetközi szervezete is elismerje a kommunisták által okozott tragédiákat. Ezt írta Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a magyarok sohasem felejthetik el a diktatúra bűneit, mert pontosan tudják, hogy milyen több évtizednyi szovjet megszállás és elnyomás. A külügyminiszter hangsúlyozta: a sok százezer kioltott emberélet miatt kötelességünk és felelősségünk emlékezni az áldozatokra. A tárcavezető hozzátette: a kormány javaslatot nyújt be az ENSZ-nek, amelyben a kommunista diktatúrák áldozataira megemlékező nemzetközi emléknap kijelölését kezdeményezi.

Megkoszorúzták a Nemzeti vértanúk emlékművét

Kövér László házelnök és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is koszorút helyezett el kedden, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a budapesti Vértanúk terén található Nemzeti vértanúk emlékművénél.

A megemlékezésen Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke Brusznyai Árpád középiskolai tanár, az 1956-os forradalom után kivégzett mártír és családja életét idézte fel. Szólt arról, hogy a diktatúrának bárki áldozatául eshetett.

Mint mondta, Brusznyai Árpádnak és társainak nemcsak az életét vették el, hanem megpróbálták a becsületüktől is megfosztani őket, fasisztának bélyegezni a forradalmárokat és a magyar társadalmat.

Ma van a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

Hír TV